Jonas Björkmans helt ärliga ord om svensk tennis i dag – ikonens tydliga kritik: ”Det är problemet med våra spelare i dag”

Han är en av svensk tennis främsta spelare genom tiderna.
Nu säger Jonas Björkman precis vad han tycker om svensk tennis i dag.
– Det är problemet med många unga spelare nuförtiden, säger legendaren till Expressen.

En gång i tiden var Sverige en dominerande stormakt inom tennis. Med stora namn som Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg radade lilla Sverige upp titlar och framgångar på löpande band.

Björkmans storhet

Ytterligare en svensk legendar som har skrivit in sig i historieböckerna är Jonas Björkman. Han är en av vårt lands mest framgångsrika spelare genom tiderna med hela 54 dubbeltitlar och 6 singeltitlar under sin långa och fina karriär.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Björkman, tennis
190901 Jonas Björkman i herrarnas semifinal under padelmatchen i SM den 1 september 2019 i Helsingborg . Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

När Björkman var som bäst rankades han som världsetta i dubbel och världsfyra i singel. Framförallt var han en riktig gentleman och ett sant föredöme på tennisplanen.

Svensk tennis idag

Efter spelarkarriären har Björkman förälskat sig i den trendiga sporten padel och är både förbundskapten för svenska padellandslaget samt startat upp flera padelhallar tillsammans med vännen och artisten Måns Zelmerlöw. De spelar ihop och samlar in pengar till sin stiftelse för att hjälpa utsatta barn i Afrika.
– Vi jobbar för ungdomar i utsatthet och några av våra ungdomar har både tagit sig till universitet och ut från slummen. Jag jobbade med välgörenhet alla mina år inom tennisen. Men att få starta någonting eget och följa det hela vägen, som jag och Måns har gjort, det har varit fantastiskt, säger han till Expressen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonas Mikael Ymer, Elias Ymer, tennis
220304 Mikael Ymer and Elias Ymer of Sweden ahead of the Davis Cup qualifier between Sweden and Japan on March 4, 2022 in Helsingborg. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0349

Samtidigt har Jonas Björkman följt svensk tennis stora förfall. Där storhetstiden på 70- 80- och 90-talet är ett minne blott och senaste åren har Sverige famlat rejält som tennisnation.
– Det är tråkigt hur det har blivit. Alla vi som har spelat tidigare önskar inget annat än att vi hade duktiga spelare även i dag. Och det tuffaste är att jag inte ser någon anledning till optimism, säger legendaren i intervjun om svensk tennis i dag.

LÄS MER: Ikonen Jonas Björkman bryter tystnaden om Mikael Ymer – hårda kritiken efter domen: ”Det är bara han som…”

Bästa svensk på världsrankingen nuförtiden är Elias Ymer först på en 201:a plats. Nu ger Björkman sin syn på vad som har gått snett de senaste åren.
– Anmärkningsvärt är att vi för några år sedan var tio före detta spelare och coacher som skulle hjälpa nya talanger och tränare. Vi skulle göra det gratis, Jag träffade en spelare och hans tränare i februari ett år, sa att jag kunde vara som en mentor om de ville och ställde gärna upp om de ville fråga något, vad som helst. Det kändes kanonkul. Tränaren hörde av sig till mig nästa gång i december samma år. Tio månader senare. Han hade inte haft tid innan dess, säger han till kvällstidningen.
– Det var likadant för de spelarna. Alla hade samma erfarenhet. Ingen ville ha vår hjälp. Ett problem med unga spelare i dag är många av dem inte vet vad som krävs för att nå toppen och ändå inte tar hjälp.

Vad tycker du om svensk tennis i dag? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev