Tomas Sandström utser Sveriges bästa hockeyspelare någonsin och nobbar Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin

Han är en sann hockeyhjälte från förr.
Vi glömmer aldrig vad Tomas Sandström har uträttat på isen.
Men när han själv utser Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna så nobbas de tre stora giganterna.

Det blev imponerande 857 poäng på 983 matcher i NHL för svenske legendaren Tomas Sandström. Vilket gör honom till en av de främsta svenskarna i Nordamerika genom tiderna.

Sandströms karriär

”Pansarkryssaren från Fagersta” spelade för NHL-lagen New York Rangers, Los Angeles Kings, Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings och Anaheim Ducks under 15 säsonger på andra sidan Atlanten. Om man frågar han själv vilket som var det allra största ögonblicket i karriären så är svaret givet.
– Att vinna Stanley Cup, förstås. Det är det man brinner för och jag hade turen att få uppleva det med Detroit, säger han i en intervju med tidningen Sportmagasinet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tomas Sandström, hockey
130209 Ishockey, Oddset Hockey Games, Sverige – Ryssland: Tomas Sandström, valdes in i, Hall of Fame. © Bildbyrån – 73707 – Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Sandström vann Stanley Cup-titeln med Red Wings 1997, en så oerhört efterlängtad titel efter att ha gjort NHL-debut redan 1984. Svenske hockeyhjälten vann dessutom VM-guld med Tre Kronor 1987.

Tomas utser bästa

Svenske legendaren blev också känd i NHL som en elak jäkel på isen och retade till sig en hel del stryk från de ökända busarna.
– Jo, men jag vet inte om jag var ful. Man gav och tog. jag och Uffe Samuelsson fick mycket skit men det var för att vi spelade som amerikanerna, men utan att slåss kanske, erkänner han i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, Mats Sundin, Peter Forsberg, hockey
130116 Ishockey, VM: Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg presenterades som VM-ambassadörer för ishockey-VM 2013 under en presskonferens. © Bildbyrån – 86372 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Tomas Sandström har spelat med och mot några av världens bästa hockeyspelare genom åren men när han själv får chansen att utse Sveriges främsta hockeyspelare någonsin så är svaret givet. För han nobbar nämligen de tre blågula giganterna Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg för en annan oförglömlig ikon.
– Jag måste säga Börje Salming. Han var i en klass för sig. Vi vet inte hur tufft han hade det när han kom över. Han blev en av ligans bästa backar trots att européer inte gillades alls, säger Sandström i tidningsintervjun som gjordes 2006.

LÄS MER: Tomas Sandströms nya liv – långt bort från hockeyns finrum: ”Det passade inte mig”

Börje Salming gick bort i sviterna av sjukdomen ALS den 24 november 2022. Han blir för alltid ihågkommen som en av svensk hockeys främsta spelare genom tiderna och som en fantastisk människa.

Vem tycker du är Sveriges bästa hockeyspelare någonsin? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev