Jenny Rissveds så fina gest – hyllas nu av alla för orden till rivalen mitt under OS-loppet: ”Olympisk anda när den är som bäst”

Jenny Rissveds vann OS-brons efter en rysarduell med Haley Batten.
Nu hyllas svenskan till skyarna efter orden till rivalen mitt under loppet.
”Olympisk anda när den är som bäst”, skriver internationella cykelförbundet.

Jenny Rissveds vann OS-guld i Mountainbike 2016, men mycket har hänt sedan dess. Hon har varit öppen med sin kamp med psykisk ohälsa, och i Tokyo-OS senast var hon aldrig nära medalj. Men i söndagens OS-lopp i Paris så blev det, på nytt, en pallplats för Rissveds.

Brons efter stort drama

I ett högdramatiskt lopp såg hon länge ut att behöva slita för att ens ha chansen på brons, men efter en punktering för åkaren på andraplats så öppnades en möjlighet upp, och det blev då en rysarduell mellan Rissveds och amerikanskan Haley Batten om andra- och tredjeplatsen. Rissveds orkade inte med i spurten men tog Sveriges andra medalj i Paris, då hon blev trea.

240728 Jenny Rissveds of Sweden poses for a portrait with the swedish flag after winning a bronze medal in the women’s cross-country mountain bike race during day 2 of the Paris 2024 Olympic Games on July 28, 2024 in Paris. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Men det är inte bara för sin insats i det över tre mil långa loppet som Rissveds nu hyllas stort inom cykelvärlden. Under loppet fick Haley Batten, som alltså vann silver, punktering på sitt bakdäck. Det uppmärksammades av Rissveds – som i tv-sändningen av loppet hördes uppmärksamma amerikanska ledare. Det var alltså Rissved som – trots att de duellerade om pallplatserna – gjorde att teamet snabbt kunde fixa Haleys punktering.

Orden som hyllas av alla

Rissveds fina gest hyllas nu stort av alla, och det internationella cykelförbundet har på sina sociala medier uppmärksammat den fantastiskt fina gesten.

”Olympisk anda när den är som bäst”, skriver man, enligt Aftonbladet.

240728 Haley Batten of USA and Jenny Rissveds of Sweden after competing in the women’s cross-country mountain bike race during day 2 of the Paris 2024 Olympic Games on July 28, 2024 in Paris. Photo: Laurie Dieffembacq / BELGA / BILDBYRÅN /

Jenny Rissveds hade även kunnat lämna in en protest mot Batten efter loppet, då hon bröt mot reglerna att inte ta emot en flaska som hölls fram till henne från en ledare. Men hon tyckte att Batten förtjänade sitt silver, och efteråt hyllade hon sin konkurrent rejält.

– Hon är en imponerande atlet. Jag får mer och mer respekt för henne för varje race jag kör mot henne. Hon växer hela tiden. Hon blir smartare och smartare för varje tävling. Det är kul att se hennes utveckling, säger Rissveds till Aftonbladet.