Svenska skidlandslaget är rejält skakat.
Nu väljer även sparkade landslagschefen Jonas Peterson att bryta tystnaden.
– Det har svidit när åkarna stått och gråtit i tv, säger han till Borås Tidning.
Det var i maj 2019 som Jonas Peterson tog över som ny landslagschef efter Rikard Grip. Men efter bara några månader på nya jobbet fick han plötligt och oväntat nog sparken av svenska skidförbundet innan säsongen ens dragit igång.
Stina Nilssons bomb
Dessutom valde vallachefen Urban Nilsson att lämna sin tjänst efter åtta år i skidlandslaget. Redan då var det stort kaos inom svensk skidsport.
Nu är skidlandslaget inne i en ny turbulent tid där allt började med Stina Nilssons chockbesked att byta från längdskidor till skidskytte. Dagarna efter den bomben har två landslagstränare valt att lämna landslaget och flera damåkare hotar med att bryta sig loss från skidlandslaget.
Bryter nu tystnaden
44-årige Jonas Peterson bryter nu tystnaden efter att ha tvingats lämna som landslagschef.
– Varje helg när jag såg åkarna på någon ny tävling revs såren upp. Det har varit en sårskorpa som inte hunnit läka fullt ut, säger han till Borås Tidning.
En del landslagsåkare har uttryckt sitt stöd till Peterson och några har även hört av sig privat. Förre landslagschefen har också lidit med skidlandslaget under årets säsong.
– Jag brinner ju för svensk skidåkning och det har svidit de gångerna åkarna har stått och gråtit i tv. Jag vill ju att de ska få ut sitt yttersta. Jag har även lidit med vallachefen Anders Niemi som inte fick rimliga förutsättningar att förbereda sig för sitt uppdrag, säger han till lokaltidningen.
Peterson har ändå följt landslaget noga och har nu en lösning för det stora problemet inom svensk skidsport.
– Det behövs en tydlighet. Vem är vi till för? Hur bygger vi ihop organisationen så att vi får en stark enhet? Jag har följt media ganska noga i vinter och det märks att det finns olika viljor som drar åt olika håll. Så är det alltid i organisationer men hur kan vi få så många som möjligt att med gemensam kraft driva utvecklingen framåt? Att det behövs en långsiktig strategi och ett förändringsarbete är något jag är helt övertygad om, säger han i intervjun.
LÄS MER: Chefens oväntade besked – vägrar utesluta en återkomst(!) för Stina Nilsson: ”Det är klart att…”