Per Carlén lämnade kvar skorna på planen i sin allra sista landslagsmatch.
I dag lever handbollsikonen ett tillbakadraget liv utanför rampljuset.
– Egoistiska och självgoda människor får ägna sig åt att hänga upp tavlor på sig själv, säger Carlén till Kvällsposten.
Han är en av Sveriges största handbollsspelare genom tiderna. Per Carlén är med sin vänsterslägga en riktig ikon inom svensk handboll.
Per Carléns karriär
Mittsexan var en av förgrundsfigurerna i den tidiga versionen av ikoniska gänget ”Bengan Boys” med förbundskaptenen Bengan Johansson i spetsen. Carlén gjorde 329 landskamper och hela 1 032 mål för svenska landslaget under åren 1982 till 1996.
Allting började i lilla IFK Skogshall och avslutades sedan i Ystads IF efter sex år utomlands i Spanien. Då kunde legendaren sammanfatta en över 20 år lång karriär på högsta nivå med 2 OS-silver, 1 VM-guld, 1 EM-guld och 2 SM-guld.
Per Carléns avsked till den stora scenen blev också minst sagt ikoniskt. I sin allra sista landslagsmatch blev det blytung förlust mot Kroatien med uddamålet i OS-finalen 1996.
Lämnade sina skor
När de svenska silvermedaljörerna klev av prispodiet valde en bedrövad Carlén att lämna kvar sina skor på planen. En klassisk sportbild som blev legendarisk där och då och ett riktigt tråkigt slut för landslagshjälten som aldrig fick vinna ett OS-guld.
Därför vägrade han helt enkelt att ta med skorna hem igen.
– Nej för fasiken. Vaktmästaren tog dem. Den förlusten var sur. Trots att jag förlorat två OS-finaler (den första i Barcelona 1992) är jag rätt nöjd ändå. Jag brukar säga på föreläsningar att ”det finns de som har det värre och har förlorat tre finaler, Magnus Wislander exempelvis”, säger Carlén till Kvällsposten.
”Ett idiotbeslut…”
Efter landslagssortin 1996 fortsatte Carlén spela ytterligare fyra år i Ystad innan han la ned spelarkarriären år 2000. Därefter tog en tränarkarriär vid och svensken hann med tränarjobb i Sverige, Schweiz, Tyskland och Danmark under en åttaårsperiod.
Han ledde båda storklubbarna Flensburg-Handewitt och Hamburg men fick även sparken på från båda tyska giganterna. Framförallt uppbrottet med Flensburg svider än i dag och ledde till en långvarig konflikt med klubbens sportchef tillika landsmannen Ljubomir Vranjes.
– Avskedet till Flensburg är sämsta beslutet jag tagit i hela mitt liv. Jag hade ett avtal som låg klart. Jag kunde välja, för jag fick bestämma helt och hållet själv. Återigen, det var ett idiotbeslut. Jag trodde inte Flensburg hade muskler. Vi nosade men kom aldrig hela vägen. Just då kändes Hamburg intressantare. Tyvärr var det så, säger han till kvällstidningen.
Ikonens nya liv
Tränarkarriären tog sedan slut 2016 efter att Carlén lämnat jobbet som förbundskapten för Israels landslag. Då valde den förre storspelaren att lämna rampljuset och livet på resande fot för att fokusera mer på familjen.
Carlén klev istället in och tog över OV Beachhandboll i Helsingborg samt fick en roll på marknadssidan i handbollsklubben. Han är heller inte så nostalgisk av sig och har gömt undan alla minnen från den så framgångsrika handbollskarriären i hemmet i Öja, utanför Ystad.
– Jag tänker inte på mina medaljer och lagtavlor. Egoistiska och självgoda människor får ägna sig åt att hänga upp tavlor på sig själv. Enda bilden jag har är den som man gjorde ett frimärke av. Den är lite rolig, för det är ett frimärke på mig. Tror det var 1993. Den tavlan satte vi upp, men nu har jag tagit bort den också, säger han i intervjun.
Tillbaka i handboll
Han har även synts och hörts som expertkommentator i stora handbollsmästerskap. Samt tagit upp ett intresse för att odla vin hemma på gården i Öja.
Dessutom gick sonen Oscar Carlén också i pappas fotspår och blev landslagsspelare i handboll. Men den karriären tog tyvärr slut i förtid på grund av enorma skadeproblem och i dag är sonen huvudtränare i pappas klubb Ystads IF.
Våren 2020 återvände oväntat nog även Per Carlén till handbollen igen i ny tränarroll. Då han utsågs till assisterande tränare för A-laget i OV Helsingborg i ett försök att rädda kvar klubben i högstaserien.
LÄS MER: Legendariske ”Bengan” Johansson öppnar upp om tuffa sjukdomen: ”Det blir sämre…”