Så förändras Vasaloppet på grund av coronaviruset – Tegnell hyllar nya planen: ”Jätteviktigt för oss”

I dag kom beskedet att Vasaloppet förändras.
På grund av coronaviruset blir det ett helt annat upplägg än tidigare.
– Vi gör detta för att få möjlighet att skriva in segrare i historieböckerna även för 2021, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd för Vasaloppet, till TT.

Coronapandemins fortsatta spridning i höst fortsätter att sätta stopp för idrottsevenemang i Sverige. Men nu står det klart att anrika Vasaloppet kommer att gå av stapeln under våren 2021 – men i en helt ny tappning.

Vasaloppet 2021

Men det blir en hel del förändringar för att anpassa klassiska skidloppet till nuvarande restriktioner. I dag är 25 000 åkare redan anmälda till något av loppen under Vasaloppsveckan och alla åkare kommer att delas upp under flera olika dagar för att minska trängseln.

Vasaloppet, skidor
200301 Segrare i damklassen, Lina Korsgren och segraren i herrklassen Petter Eliassen jublar efter Vasaloppet den 1 mars 2019 i Sälen. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180189

Det officiella Vasaloppet kommer att avgöras 7 mars och Tjejvasan 27 februari med totalt 400 elitåkare, varav 300 herrar och 100 damer. Sedan kommer ”Vasaåket 2021” bli alternativet för tusentals motionärer som får möjlighet att åka sträckan under perioden 12 februari till 7 mars.
– Vi gör detta för att få möjlighet att skriva in segrare i historieböckerna även för 2021, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd för Vasaloppet, till TT.

Flera ändringar

Alla motionärer kommer att delas upp i olika startgrupper på runt 300 åkare och det väntas bli sammanlagt 3 000 till 3 500 åkare per dag under den tillgängliga periodens helger. Under själva Vasaloppshelgen är 10 000 åkare redan anmälda och de kommer att delas upp med 5 000 åkare på lördagen och 5 000 åkare på söndagen.

Just Vasaloppshelgen kommer att bli den stora utmaningen för att hålla social distansering.
– Under hösten har vi haft en dialog med Riksidrottsförbundet, Polisen, smittskyddsenheten i Region Dalarna, samt med Folkhälsomyndigheten, samt med politiker på både lokal- och regeringsnivå. Alla är eniga om att detta är ett bra sätt att genomföra Vasaloppsveckan, säger Eriksson till nyhetsbyrån.

Tegnell hyllar

Inget lopp kommer att starta vid Berga By utan det blir nya startplatser i Sälen och Oxberg samt även nya målgångar där motionärerna går i mål vid Zornmuséet i Mora och eliten går i mål på Vasagatan i Mora. Det blir heller ingen publik längs med spåret under någon av dagarna.
– Jag tror att vi kommer att mötas av förståelse för detta upplägg och för vår ambition att ändå erbjuda någon form av skidåkning i dessa tider, säger Eriksson i intervjun och erkänner att det här blir en stor utmaning.
– Vi har mer eller mindre haft näringsförbud att bedriva ett motionsevenemang, som vi gjort i hundra år. Detta är en jättestor omställning för oss. Det här arrangemanget är inte gynnsamt för vår ekonomi. Men det är jätteviktigt för oss att uppfylla vårt ansvar att hitta möjligheter för de som vill motionera på skidor.

Anders Tegnell, FHM
200402 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens med anledning av Coronaviruset, Covid-19, den 2 april 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

En som redan nu hyllar Vasaloppets nya upplägg är statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vi har haft en dialog med dem och hur man kan göra det på ett rimligt sätt. Jag tycker de har gjort ett bra jobb och hittat på flera innovativa vägar för att minska trängseln, säger Tegnell till SVT.
– Det är klart att alla sammankomster innebär risk och det blir väldigt viktigt med individansvaret att inte åka iväg om man är minsta sjuk.

LÄS MER: Jättevändningen: Nu kan Northug och Björgen göra sensationell comeback: ”Det hade varit otroligt”