På fredag drar skidsäsongen äntligen igång igen.
Men det finns också en rädsla inför premiären i Bruksvallarna.
– Ja, det är klart att det finns en oro, säger Frida Karlsson till SVT Sport.
En ny skidsäsong är bara en dag bort. På fredag är det äntligen dags för den svenska längdpremiären i Bruksvallarna.
Karlssons oro
En som verkligen har längtat efter den här nya skidsäsongen är stortalangen Frida Karlsson. Hon fick förra säsongen förstörd av tävlingsförbud på grund av hälsoproblem och revanschlusten är stor.
För hon avslutade ändå säsongen på absolut bästa sätt när hon spurtade ned självaste Therese Johaug och vann sin första världscuptävling i Holmenkollen. En bedrift som inte många svenskar lyckats med tidigare.
Men inför den nya säsongen växer också en oro i 21-åringen. På grund av den rådande situationen i världen och den ökade smittspridningen av coronaviruset.
”Stor respekt”
Inför premiären imorgon delar hon med sig av sina tankar om hur det är att tävla under en pandemi.
– Ja, den osynliga motståndaren. Jag kan bara ställa in mig på vad jag ska göra här och nu och får försöka lita på att ledningen och alla som dagligen jobbar med de här frågorna, att de tar rätt beslut. De som är experter borde vara de som fattar de bästa besluten även för oss. Det litar jag på. Jag försöker lägga min energi och mitt fokus på det som jag ska göra för att vara på hugget när det gäller, säger hon i en intervju med SVT Sport.
Premiären för världscupen sker i Ruka, Finland, helgen den 27-29 november. Men redan nu står det klart att andra världscuptävlingen i Lillehammer, Norge, flyttas bakåt på grund av rådande coronapandemin.
Frida Karlsson öppnar nu upp om sin egen rädsla inför covid-19. Och hur mycket det påverkar hennes vardag som elitskidåkare.
– Ja, det är klart att det finns en viss oro. Pandemin är ju så mycket större än bara det idrottsliga. Det är ju en potentiellt dödlig sjukdom och det är klart att man ska ha väldigt stor respekt för det. Men vi gör det vi kan. Vi strävar efter att vara hundra procent isolerade och vara noga med allt som vi kan påverka. Sedan kan vi inte göra så mycket mer än så, säger hon i intervjun.