Armand Duplantis har erövrat Sverige och hela världen.
Men det finns fortfarande okända sidor hos världsrekordinnehavaren.
– Om han förlorade något så var hela dan förstörd. Han påminner om John McEnroe, säger kusinen Simon Hedlund till Svenska Dagbladet.
2020 har varit helt otroligt för unge Armand Duplantis. 21-åringen har slagit dubbla världsrekord, hoppat högst utomhus genom alla tider och klarat drömgränsen på 6 meter vid hela 14 tillfällen det här året.
Duplantis succé
Den fantastiska 2020 fick sedan krönas med att ”Mondo” tilldelades Bragdguldet, svensk idrotts allra finaste pris. När stjärnsvensken fick ta emot priset och hålla ett tacktal hemma i Louisiana, USA, gjorde han det i en tröja med dalahästar som en hyllning till Avesta.
Just Avesta har betytt oerhört mycket för Duplantis under uppväxten för det är där hans mormor och morfar bor.
– Jag var där varje sommar när jag var barn. Så det här är en hälsning till Avesta, sa Mondo och pekade på sin tröja.
– Jag vet att de är stolta. Det är jag också.
”Ingen slump”
Stavhopparen tillbringade även somrarna på morföräldrarnas sommarställe med den sex år äldre kusinen Simon Hedlund. Han beskriver Armand ”som en lillebror som bor på andra sidan Atlanten” och avslöjar nu en okänd sida hos den 21-årige världsrekordhållaren.
På somrarna kunde de tävla i allt möjligt på gräsmattan och det var alltid Duplantis som hade svårast att hantera ett nederlag. Och hur han kunde bli väldigt förbannad.
– Om han förlorade något så var hela dan förstörd. Men här kan jag också se en av hans starkaste egenskaper – han kan prestera bra när han är arg. Han påminner mig om tennisspelaren John McEnroe. Skillnaden är väl att Armand inte blir galen på andra utan på sig själv. Han blir förbannad, men biter sen ihop och presterar på topp direkt efter. Det är ingen slump att han ofta avgör tävlingar genom att klara i sista försöket, säger Hedlund i en intervju med Svenska Dagbladet.
”Perfektionist”
En annan sida av Armand är att han är en riktig perfektionist. Vilket många i hans närhet får lida av.
– Ja, han bytte ibland kläder 5-6-7 gånger innan vi kunde komma iväg. Han är perfektionist och kunde vara helt förstörd om inte skorna satt rätt. Ibland fick alla andra vänta i 30 minuter, säger Simon med ett leende i intervjun.
Kusinerna är fortfarande goda vänner och när Europa mötte USA i en friidrottsduell i Vitryssland förra hösten var faktiskt Hedlund på plats som Duplantis tränare.
– Varken Greg (pappa), Helena (mamma) eller någon annan av hans tränare kunde följa med så då fick jag haka på. Jag är ju ingen expert, men har ändå sett mycket stavhopp de senaste åren, säger Simon Hedlund till dagstidningen.