Sverige hoppar av världscupen för året.
Men SVT-experten Anders Blomquist menar att åkarna hade varit tryggare på tävlingarna än hemma.
– Det är det som blir risken, säger han.
Redan i tisdags meddelade Norge att man, på grund av rädsla för coronaviruset, hoppar av resterande längdskidtävlingar för året. Dessutom så kommer stornationen, vilket redan är bestämt, att stå över klassiska Tour de Ski, och det dröjde inte länge innan även Sverige och Finland agerade.
Expertens varning
Under gårdagen så gick de båda grannländerna nämligen ut med besked att man, likt Norge, står över tävlingarna i Davos och Dresden de kommande helgerna. Beslutet har hyllats av folk som tycker att man ska göra precis allt för att undvika smittspridning, men det har även stött på mycket kritik, framför allt från övriga nationer i världscupen som menar att tävlingarna genomförs tryggt.
Nu lyfter även SVT-experten Anders Blomquist frågan om man verkligen är tryggare på hemmaplan, i Sverige, än i Europa och orterna där världscupen arrangeras.
– Det är det som blir risken. Den medicinskt ansvarige på förbundet vill absolut inte få in smitta som drabbar åkarna. Men när de är hemma så har de (förbundet) inte ansvar på samma sätt. Därför saknas den delen av ekvationen, säger Blomquist.
”Finns en risk”
Han menar dessutom att man till större grad umgås med personer utanför landslaget i Sverige.
– För många är det säkrare att vara i en helt isolerad elitbubbla där man verkligen jobbar på att sköta smittspridningen, jämfört med att vara hemma där man kanske bor i ett förhållande med någon som lever ett vanligt liv och jobbar. Även om man är försiktig så finns det en risk. Men det försummas i den här diskussionen och den är svår att ta hänsyn till, säger Blomquist.
Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson menar att man tagit in just den risken i beaktningarna till sitt beslut.
– Det är en väldigt bra fråga som jag också har stött och blött. Utsätter vi dem för mindre risk och kan vi bibehålla en elitbubbla om vi reser runt? Men om vi tittar på de studier som finns så vet vi att resor generellt är en av de största riskfaktorerna för infektioner. En norsk studie har följt längdåkare i ett antal år och där har idrottare fem gånger ökad risk. Att sen förflytta sig mellan många olika platser på kort tid är en betydade riskökning, säger han till SVT.
LÄS MER: Ebba Anderssons ärliga ord – efter svenska avhoppet: ”Jag var inte förberedd på det här”