Colorado Avalanches lagkapten Gabriel Landeskog vill se en tydlig förändring av attityden kring hjärnskakningar. I ett långt brev till The Players Tribune berättar 23-åringen om sina egna erfarenheter kring hjärnskakningar och menar att respekten för skadan måste bli mycket större.
”Vi måste samlas och definiera om vad vi egentligen menar med tuffhet och krigarmentalitet”, skriver svensken på sajten.
En 19-åring Gabriel Landeskog blev den yngste lagkaptenen någonsin i NHL när han tog över efter Milan Hejduk i Colorado – efter bara en säsong i världens bästa hockeyliga. Den svenske stjärnan berättar hur den nya rollen som lagkapten automatiskt förde med sig ett stort ansvar och en stolthet som inte alltid leder fram till de rätta besluten. Matchen mot San José år 2013 är ett tydligt exempel på detta menar Landeskog.
Efter att ha smällt ihop med Brad Stuart blev svensken liggandes på isen men lyckas till slut ta sig av isen för egen maskin med en blödande nästa. I båset visade han inga direkta symptom för en hjärnskakning och övertygade läkarna om att han kunde avsluta matchen.
”Folk som läser det här och aldrig har spelat ishockey tidigare undrar nog hur jag egentligen tänkte. För att vara helt ärlig, oavsett hur svårt det är att än idag erkänna det, så intalade jag mig själv där och då: De gav dig just ett ”C”. Gå tillbaka ut på isen för dina lagkamraters skull” skriver Landeskog.
Dagen efter smällen vaknade han upp med tunga huvudsmärtor och det var bara början på en lång väg tillbaka för den svenske kaptenen. Inlåst i ett mörkt rum i Denver missade Landeskog elva matcher och var oförmögen att ens ha en liten lampa tänd.
Nu vill alltså Gabriel Landeskog att idrottare världen över börjar visa mer respekt och lyssna till sin hjärna och kropp efter huvudskador – och att utövare inom lagidrotter inte ska känna sig pressade och stressa sig in i laget igen.
”Till skillnad från brutna ben är hjärnskakningar osynliga. Om vi fortsätter att hålla tysta, sänder det ett budskap om att det är fel att ge sig själv tiden att återhämta sig eller att det är ett tecken på svaghet. Det är därför vi måste stå upp och prata om det”, avslutar han sitt öppna brev.
Älskar du hockey? Gilla Sportbibeln på Facebook.