Storstjärnans dom efter Stina Nilssons tuffa start på skidskyttekarriären: ”Stina förstod inte det”

Precis som Stina Nilsson bytte Denise Herrmann från längdskidor till skidskytte.
Nu uttalar sig tyska storstjärnan efter svenskans motiga inledning på nya karriären.
– Kanske förstod inte heller Stina hur svårt det verkligen är, säger hon till SportExpressen.

Hon var en av världens bästa längdskidåkare när hon som 27-åring överraskade hela världen och lämnade sporten för att börja med skidskytte istället. Nä, vi pratar inte om Stina Nilsson den här gången utan om Denise Herrmann.

Bytte skidsport

Tyskan gjorde precis som Stina 2016 och i exakt samma ålder. Den nya karriären skulle också få en flygande start när Herrmann gjorde sin internationella debut i IBU-cupen i november 2016 och skrällde till med en seger direkt.

Denise Herrmann, skidskytte
190317 Denise Herrmann of Germany celebrates with her bronze medal after the Women’s 12.5 km Mass Start during the IBU World Championships Biathlon on March 17, 2019 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92271

Bara en månad senare gjorde hon även debut i världscupen och slutade på en 18:e plats direkt. Senare under debutsäsongen kom även även första världscupsegern när Herrmann var med i det tyska lag som vann stafetten i Pyeongchang i mars 2017.

”Tuff övergång”

Fem år senare är 32-åringen en av sportens stora stjärnor och har vunnit 1 VM-guld, 3 VM-silver och 1 VM-brons. När Stina Nilsson nu gör samma resa så har hon fått en betydligt tuffare start än tyskan.

Den efterlängtade tävlingsdebuten i IBU-cupen resulterade i en blygsam 99:e plats. Därefter har hon kommit 69:a, 48:a och allra senaste slog hon till med en 22:a plats.
– Det är helt klart en tuff övergång. Svårare än många tror. Kanske förstod inte heller Stina hur svårt det verkligen är, säger Denise Herrmann till SportExpressen om svenskans inledning som skidskytt.

”En stor press”

Skidskyttestjärnan har följt Nilssons inledning i IBU-cupen, nivån under världscupen, och rejält intresserad av svenskans utveckling.
– Jag tycker det är jätteroligt att hon också har bytt till skidskytte. Jag är fascinerad av Stina och har följt hennes resultat sedan hon började tävla. Jag har också förstått att det har varit stor uppståndelse kring Stina. Det pratas om henne också här på världscupen, så självklart har hon stor press på sig, säger hon till kvällstidningen.

Denise Herrmann, skidskytte
190317 Denise Herrmann of Germany celebrates with her bronze medal after the Women’s 12.5 km Mass Start during the IBU World Championships Biathlon on March 17, 2019 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92271

Trots att det har gått tungt för Stina ser ändå Herrmann en stor potential hos 27-åringen att följa i hennes skidspår från längdskidor till skidskytte.
– De första tävlingarna var långt i från perfekta. Men det är viktigt att komma ihåg att det bara är början. Stina kommer att bli bättre. Det ska bli intressant att se hur mycket hon utvecklas och hur bra hon kan bli, säger Herrmann i intervjun.

Stina till EM

Det var i fredags som Stina Nilsson slog till med personbästa när hon blev 22:a i sprinten i tyska Arber. Efter det har hon fått det stora glädjebeskedet att hon blivit uttagen till skidskytte-EM i Polen som börjar på onsdag.

Denise Herrmann skickar hennes lyckönskningar till Stina inför första EM-turneringen och hoppas att hon snart tävla mot Nilsson i världscupen.

LÄS MER: Tränarens tydliga uppmaning till Stina Nilsson – efter stora succén och nya EM-uttagningen: ”Vill inte att…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!

 

Läs mer om...