Armand Duplantis har trots sin unga ålder gått och blivit en av de mest populära idrottare vi har i landet.
Att han kallas för ”Mondo” vet alla om vid det här laget.
Men inte många vet var smeknamnet egentligen kommer ifrån.
Armand Duplantis slog i februari till med ett riktigt monsterhopp. Ett hopp som innebar världsrekord.
Duplantis succé
Det var under en tävling i Glasgow som svensk/amerikanen slog sitt eget världsrekord med en centimeter, från 6,17 till 6,18.
Duplantis som är uppvuxen i USA, har amerikansk pappa och svensk mamma. Både mamma och pappa har också tävlat i friidrott.
4 år gammal
Armand har varit en stjärna sedan barnsben, redan som fyraåring började han med stavhopp. Han innehar fortfarande samtliga inofficiella världsrekord för ålderskategorin sju, åtta, nio, tio, elva och tolv år.
Dessa rekord slog han som amerikansk medborgare. Han blev tränad av sin pappa som är gammal stavhoppare.
Armands storebror Andreas har även han tävlat i stavhopp. I juni 2015 blev det officiellt att Duplantis började tävla för Sverige.
Varför Mondo?
I VM 2017 satte han världsrekord för juniorer och har efter det putsat till det flera gånger. ”Mondo” har vunnit både EM-guld och VM-silver samt tilldelats Svenska Dagbladets Bragdguld och blivit årets manlige friidrottare av World Athletics.
Men var kommer egentligen smeknamnet ”Mondo” ifrån? Armand har i tidigare intervjuer avslöjat att namnet kommer från hans barndom och att det var hans pappas bästa kompis som gav honom det en gång – och det fastnade direkt.
Han berättar att alla kallar honom för det, till och med hans lärare i skolan gjorde det. Pappans bästa kompis var från Italien och ”Mondo” betyder värld på italienska, så det var för alla världsrekord han slog i tidig ålder och att alla tyckte han var så världsvan när han var liten.
– Namnet fastnade tidigt och jag gillar det väldigt mycket, det rullar av tungan, berättade han själv i en intervju.
Vad är ditt bästa ”Mondo”-minne? Dela gärna artikeln och berätta!
LÄS MER: Släktingen avslöjar den okända sidan hos Armand Duplantis: ”Han kan bli galen…”