Nya beskedet – kan nu ändra helt efter Frida Karlssons ilska mot egna landslaget(!)

Frida Karlsson riktade stor kritik mot det egna landslaget.
Till nästa säsong kan förändringar ske.
– Jag har full förståelse för deras önskemål, säger längdchefen Daniel Fåhraeus.

Coronapandemin tvingade det svenska längdlandslaget att tänka om rejält, på flera olika punkter, under den gångna säsongen. Bland annat så minskade åkarnas bidrag med några tusenlappar, samtidigt som bonusar för pallplatser försvann. Men även andra ändringar genomfördes.

Karlssons kritik

För att underlätta både logistiskt och ekonomiskt så fanns det i världscupen färre vallare än vanligt. Dessutom så fanns ingen pressansvarig – och under Tour de Ski fanns det inte en enda anställd från det medicinska teamet på plats under tävlingarna. Det innebar bland annat att landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson och fysioterapeuter blev kvar i Sverige, och för Frida Karlsson blev det ett ovälkommet besked.

Frida Karlsson, skidor
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Hon gjorde sig nämligen illa mitt under touren, då hon ramlade olyckligt på sitt hotellrum efter att ha gjort övningar i en dörrkarm, och efteråt var hon starkt kritisk mot att det inte fanns någon medicinsk personal på plats.

– Jag har ringt Martin Holm på Facetime och han har försökt hjälpa från slalombacken med sina barn. Det är inte optimalt att vi inte har någon fysio på plats. Jag tycker det är riktigt dåligt, sa Frida Karlsson då.

Kan nu ändra

Men nu kan landslaget ändra helt till kommande säsong. Just nu så förhandlas avtalet till kommande säsong, och enligt Aftonbladet så är en av punkterna från åkarna att man vill ha fysios på såväl läger som tävlingar. Dessutom så vill åkarna ha ett högre bidrag i form av fast ersättning, då mycket av bidraget nu är resultatbaserat.

– Jag har full förståelse för deras önskemål. Pandemin är långt ifrån över och kommer att påverka alla delar av vår verksamhet ekonomiskt kommande verksamhetsår. Vårt mål är att vara bland de bästa nationerna och vinna medaljer på mästerskap. För att nå det behöver vi använda de resurser vi har för att ge åkarna bästa förutsättningar att prestera – ur såväl tränings-, och tävlingsperspektiv som ur ett ekonomiskt ersättningsperspektiv, skriver Daniel Fåhraeus till tidningen, och fortsätter:

– Ambitionen är att fortsätta med bonus för segrar i världscupen, VM och OS.

210107 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after at a training session on day 7 of Tour de Ski on January 7, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla menar att avtalen är viktiga på många sätt, inte bara ekomoniska.

– Åkaravtalet är så mycket mer än bara ersättning. Det reglerar vilka åtagande vi har gentemot förbundet och vilka skyldigheter de har gentemot oss så det är så många bitar som är viktiga att de är klara och tydliga, säger hon.

LÄS MER: Ryska jätteilskan mot oväntade Norge-kopian – efter stora förvirringen: ”Hon borde inte få tävla!”