Finska jättesågningen av Tre Kronor – därför kommer inte Sverige slåss om medaljer: ”Kan låta dumt, men…”

Inga NHL-stjärnor i OS.
Då tror finländarna att Tre Kronor floppar totalt.
– När Sverige på pappret haft klenare lag har det gått sämre, menar Christoffer Herberts.

Herrarnas ishockey blir utan de allra största stjärnorna. Precis innan jul meddelade NHL att de inte kommer låta sina spelare delta i mästerskapet, och i stället är det reservbetonade trupper som gör upp om medaljerna i Kina.

Finska sågningen

Anledningen är att ligan drabbades av ett stort coronautbrott i december och flera matcher fick skjutas fram. För att inte göra om allt för mycket i schemat valde NHL att lägga matcher under uppehållet som var tänkt för ett uppehåll under OS.

För Tre Kronors del betyder det att man åker till Kina med en trupp beståendes av spelare från den schweiziska ligan, SHL och KHL. Det tror den finska journalisten Christoffer Herberts ställer till det ordentligt för Sveriges medaljchanser.

211110 Sveriges Carl Klingberg jublar efter 2-0 under ishockeymatchen i Karjala Tournament mellan Sverige och Tjeckien den 10 november 2021 i Linköping. Foto: Magnus Andersson / BILDBYRÅN

– Det här kan låta sällsynt dumt, men jag tar risken. Ända sedan den svenska stjärnfloppen i kvartsfinalen OS 2010 har det med något undantag varit enkelt att förutspå Sveriges hockeyframgång i stora turneringar, menar han och fortsätter:

– När Tre Kronor haft ett på pappret bra lag har det gått bra. När Sverige på pappret haft klenare lag har det gått sämre.

Tror på egna landslaget

Herberts rankar Sverige som OS femte bästa lag, och jämför Tre Kronors historisk med Finlands som så klart också reste till Kina utan några NHL-stjärnor.

– Det kan som sagt låta självklart. Men samtidigt som Finland haft en förmåga att med på pappret mediokra trupper skapa magi är det länge sedan Tre Kronor skapade nåt extraordinärt av en omärklig hockeytrupp.

211206 Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv under en presskonferens inför Channel One Cup den 6 december 2021 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Föga överraskande tror Christoffer Herberts på finskt guld. Förbundskaptenen Jukka Jalonen har levererat goda resultat de senaste två världsmästerskapen: silver- och guldmedalj.

– Jalonen har lyckats över förväntan med orutinerade oprövade debutanter. Nu får han genomföra samma sak med sitt drömgäng, OS äldsta och mest rutinerade trupp, och definitivt den mest mångsidiga.

LÄS MER: Nils van der Poels tokilska – rasar mot värsta rivalens drag mitt under OS: ”Det är en skandal, får inte hända”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!

 

Läs mer om...