Styrkebeskedet: Sverige vidare till final i damernas lagsprint – drömmen om nytt svenskt guld lever

Drömmen om ny medalj lever.
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist hade inga bekymmer med att ta sig vidare till damernas final i lagsprint.

Jonna Sundling och Maja Dahlqvist lämnade ett enorm styrkebesked i den individuella sprinten där det både blev svenskt guld och silver. Därför var det ingen vidare överraskning att duon var storfavoriter inför damernas lagsprint.

Stora konkurrensen

Sverige har verkligen dominerat i sprint de senaste åren. Konkurrensen i truppen är så mördande att Johanna Hagström, med två andraplatser i världscupen den här säsongen, inte fick plats i den svenska längdtruppen till Kina.

Då skall tilläggas att superstjärnan Linn Svahn inte ens var tillgänglig att åka till följd av den axelskada hon drog på sig ett par veckor innan VM i Oberstdorf förra året. Därför fick Maja Dahqlvist chansen i damernas lagsprint bredvid den nyblivne världsmästaren Jonna Sundling.

Då stod Sverige för en magisk insats och tog guld. Så den svenska duon är en ordentlig väloljad maskin, som presterat på allra högsta nivå tidigare under säsongen. Maja Dahlqvist har varit helt suverän den här säsongen och vunnit samtliga världscupstävlingar hon ställt upp i.

Jonna Sundling föll i Sverige-premiären och åkte på en olycklig skada som höll henne borta i lite mer än en månad. Samtidigt var det inget snack om att hon är sprinter av allra högsta klass. I sin comeback i mitten av december tog hon direkt en andraplats – bakom Maja Dahlqvist.

Styrkebeskedet

I semifinalen i damernas lagsprint åkte Sverige i grupp två tillsammans med bland andra Norge, Finland och ROC. Kvartetten var tokfavoriter att ta de fyra direktplatserna till finalen, men det var flera lag som verkligen ville vara med och utmana.

De fyra nationerna tog kommando direkt men varken Polen eller Frankrike ville ge sig och hängde på. Men under det nästa sista varvet orkade de inte längre, och det blev en tydlig kvartett längst fram inför det sista varvet, och inget snack om vilka lag som tog sig vidare till final.

211203 Maja Dahlqvist of Sweden (first place) celebrates after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Cross-Country World Cup on December 3, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Jonna Sundling såg enormt trygg ut i sin åkning och gjorde inte mer än vad som krävdes. Som Discovery-experten Peter Larsson sa under loppet:

– Det ser ut som en morgonpromenad för Jonna Sundling. Ser totalt oberörd ut, säger han.

Maja Dahlqvist stod även hon för en bra prestation, som av bilderna att döma inte ville ta ut sig för mycket och bara se till att hänga på den ledande klungan.

LÄS MER: William Poromaas tydliga svar till Frida Karlsson – slår tillbaka efter piken: ”Inte jätteroligt att läsa det…”


#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!