Carl Lewis tog nio(!) OS-guld och försvann – så lever en av världens främsta idrottare någonsin i dag

Ingen har tagit fler OS-guld i friidrott än Carl Lewis.
Och han klassas som en av världens främsta idrottare.
Så lever ikonen i dag.

Carl Lewis föddes i Birmingham, Alabama 1961. Tillvaron i den amerikanska staden blev däremot kort, och som tvååring flyttade han tillsammans med sin familj till New Jersey där han skulle bli polerad till en av världens mest framgångsrika idrottare genom alla tider.

Makalösa karriären

Redan som mycket ung gick det att se att Lewis var någonting utöver det vanliga. Han stack verkligen ut genom ungdomsåren, och det var inte en högoddsare att han i framtiden skulle tävla på den allra högsta nivån.

Han mästerskapsdebuterade på europeisk mark 1983. Och det blev verkligen stor succé direkt. På VM i Helsingfors tog han hela tre stycken guld i olika grenar. I 100 meter, så klart, men även i längdhopp och 4×100 meter stafett.

920809 OS 1992, Friidrott, Stafett, 4 x 100 m: Carl Lewis, USA, glad efter segern. © Bildbyrån

Det var bara början på en mycket framgångsrik tid som idrottsman. Inför OS 1984, som 23-åring, var han redan då en storfavorit. Och det var förväntningar han verkligen infriade och vann hela fyra stycken guld. Givetvis var det i samma grenar som på VM året innan, och till det kryddade han med ett guld i 200 meter.

Sedan gick det ett par år innan han återigen skulle få stå allra högst på pallen. Duellen mellan honom och kanadensaren Ben Johnson var en av friidrottsvärlden största kamper i mitten av 80-talet, där Lewis oftast fick stå i skuggan.

Erkände doping

När Johnson senare diskades efter OS-finalen 1988 på grund av doping blev Lewis i stället tilldelad guldmedaljen, men även världsrekordet på 100 meter med tiden 9,92.

Totalt blev det nio stycken OS-guld. Carl Lewis toppar listan över flest guld i friidrott genom alla tider med finländaren Paavo Nurmi som tog lika många mellan åren 1920-1928. Men Lewis karriär hade även en mörk sida.

910703 Friidrott, DN-Galan: Carl Lewis, USA © Bildbyrån

Han testade positivt för doping tre gånger under sina år som tävlande, och att han använde sig av otillåtna preparat var något han erkände efter han avslutade karriären. Trots det anser många att Carl Lewis är en av världens främsta idrottare alla kategorier för sin otroliga dominans under hans allra bästa år.

Fenomenet fyller 64 år senare i år, men han har verkligen inte släppt friidrotten. I dag arbetar han med ungdomar inom friidrotten, och hjälper USA att ta fram morgondagens stjärnor.

LÄS MER: Anna Olsson spurtade en sista gång och försvann – så lever den historiske OS-guldmedaljören i dag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!

 

Läs mer om...