Frida Karlsson kollapsade totalt när hon korsade mållinjen i sista loppet av Tour de Ski.
Det kan medföra att svenskan drabbas av formtapp.
– Det kan bli rätt så långvarigt efter en sådan här extrem prestation, säger den förre landslagsläkaren Per Andersson.
Svenska Frida Karlsson stod för en genomgående topprestation i årets upplaga av Tour de Ski, och när alla etapper var färdiga så stod den svenska stjärnan där som vinnare. Inte sedan Charlotte Kallas seger 2007/2008 hade en svenska vunnit på damsidan, men sviten bröts av Frida Karlsson.
Läkarens ord
Direkt efter målgången efter klättringen uppför slalombacken kollapsade en helt slutkörd Karlsson och var i behov av medicinsk hjälp, vilket orsakade obehagliga scener i målfållan. Svenskan repade sig till slut, men den förre svenska landslagsläkaren Per Andersson menar att det kan få konsekvenser.
– Det är väldigt sällsynt att man ser några allvarliga medicinska konsekvenser av en extrem idrottsprestation som det här är. Samtidigt så är det ju en oerhörd bedrift hon gör, Frida, som kan pressa sig på det här otroligt extrema sättet, säger Andersson till TT.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Han fortsätter:
– Många åkare drabbas av ett formtapp som kan vara rätt så långvarigt efter en sådan här extrem prestation. Men är det någon som klarar det här så är det Frida, hon har extremt bra grund att stå på, säger han.
”Ingen friskvård direkt”
Samtidigt betonar Per Andersson att det handlar om elitidrottare med stor erfarenhet av tuff träning i bagaget.
– Man utsätter ju kroppen för kanske det mest extrema man kan utsätta sig för. Det är klart att det här definitivt inte är någon friskvård som hon sysslar med, så är det. Sedan är ju de här idrottarna, inklusive Frida, extremt förberedda och har en gedigen träningsbakgrund.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Att åkarna i Tour de Ski tar sig upp för slalombacken i den sista etappen är något som pågått i flera år, men det kräver också att man pressar sina gränser.
– Självklart pressar man gränserna precis så mycket som det någonsin går. Att utsätta sig för det här många gånger är i alla fall inte förenligt med friskvård. Upprepade gånger så blir det en extrem belastning på hjärtat exempelvis. Det kräver att man inte har någon underliggande infektion eller liknande för då kan det få extremt allvarliga konsekvenser, avslutar Per Andersson.
LÄS MER: Därför saknas Johanna Skottheim helt – berättar sanningen efter tårarna i helgen: ”Hon behöver…”