Charlotta Kalla är en av svensk skidsports största.
Nu öppnar hon upp om problemen med nya generationen.
– Jag insåg tidigt att det skulle bli en stor utmaning för ledarna, erkänner hon för DN.
Tre OS-guld, tre VM-guld och hela 22 mästerskapsmedaljer gör Charlotte Kalla till svensk skidsports stolthet på 2000-talet. Hon hade en alldeles fantastisk skidkarriär som tog slut våren 2022.
Kalla om problemen
Sedan dess har hon blivit mamma för första gången i livet och är nu högaktuell med sin allra första bok, självbiografin ”Skam den som ger sig”. Kalla har varit frikostig med vad hon tycker och tänker om svensk skidåkning senaste tiden.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Nu öppnar hon upp igen och erkänner problemen med den nya generationen i skidlandslaget. Kalla var veteranen i landslaget när unga stjärnskott som Ebba Andersson, Frida Karlsson och Linn Svahn slog igenom och snabbt tog över rampljuset.
Om Frida och Linn
De tog för sig i ung ålder och ställde tidigt krav på landslagsledningen, vilket sedan ledde till att Frida, Linn och Maja Dahlqvist lämnade skidlandslaget förra säsongen.
– Jag insåg tidigt att det skulle bli en stor utmaning för ledarna att få ihop alla viljor och tillgodose allas önskemål, säger Charlotte Kalla till Dagens Nyheter om de unga skidåkarna.
– På så sätt var det nog enklare med min generation.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Kalla beskriver den tolv år yngre Linn Svahn som en ”rebell” i sin bok. Nu utvecklar hon vidare sina tankar om den nya, yngre generationen landslagsåkare.
– För mig var det viktigt att passa in, och tillhöra gemenskapen. I det ingick att vara lite formbar och att känna tryggheten i den mall som fanns. Som jag upplever det har den yngre generationen inte det behovet. De förstår att det är upp till dem om de ska förverkliga sina drömmar, och att det kräver att vissa saker måste falla på plats, säger Charlotte i intervjun.
Precis som Kalla
Till den här säsongen är Svahn, Karlsson och Dahlqvist tillbaka i landslaget igen. Men deras kontroversiella beslut att träna på egen hand var inte direkt första gången inom svensk skidåkning, så gjorde även Kalla under karriären.
Från 2016-2018 stod hon utanför det svenska skidlandslaget och kan i dag reflektera över det.
– Ja, i och med att jag gick utanför landslaget, eftersom jag ville ha med min personliga tränare och träningen inte passade mig, har jag ju varit med och bidragit till att landslaget inte är den enda vägen, berättar Kalla.
– Samtidigt ska landslaget naturligtvis vara där man vill förlägga sitt träningsår. Det ska vara så attraktivt – med allt från lägerorterna och träningsplanen till ledare och resurspersoner – att det är där man vill vara.
Vad tycker du om Charlotte Kallas ord? Dela artikeln och säg din åsikt!