Prispengarna i skidskyttevärldscupen höjdes med 40 procent till förra säsongen. De svenska stjärnorna körde in miljoner.
– Pengarna är inte största moroten, men de ger en trygghet, säger Hanna Öberg.
Hanna Öberg tjänade allra mest av svenskarna förra säsongen, framför allt beroende på VM-framgångarna med två individuella guld och ett silver. Totalt tjänade hon 2,4 miljoner kronor.
– Pengarna är inte min största morot, men det ger en trygghet. Skulle jag missa nån del av en säsong så kommer jag inte sitta i en situation där jag inte har råd att betala lånen på huset, säger hon.
Mest från prispengar
Sambon Martin Ponsiluoma kan även han bidra till lånen på huset framöver, även om han skulle få en knackig säsong efter sin höftskada. Han var den som tjänade näst mest av svenskarna förra säsongen, nästan 2 miljoner kronor.
– De betyder mycket. Utan pengarna blir det tufft. Jag har slitit i många år innan jag började göra resultat och då hade jag inte allt mycket att gå runt på. De senaste åren har jag börjat tjäna lite pengar och känner att satsningen är trygg, säger han.
Artikeln fortsätter nedanför.
Många av stjärnorna har stora sponsorer i ryggen, men Ponsiluoma säger att prispengarna är det som ger honom mest.
”Kan sova gott”
Linn Persson hade sin resultatmässigt bästa säsong förra vintern med tre VM-medaljer och var fem gånger på prispallen i världscupen. Totalt tjänade hon nästan 1,5 miljoner kronor. Efter säsongen opererades hon i både axel och ljumske och var ända in till säsongsstarten osäker på om hon var redo för att tävla. Nu ger förra säsongens prispengar en trygghet.
– Speciellt det här året då vi får se hur det kommer att gå. Jag kommer trots allt att kunna ge mig själv en lön framöver. Pengarna gör att jag kan sova gott om nätterna, säger Persson.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Internationella skidskytteförbundet (IBU) höjde prispengarna i fjol med 40 procent och allra mest för dem under toppskiktet som både får mer och framför allt får prispengar över huvud taget (de från placeringarna 21-30).
– I början av karriären betydde prispengarna mycket för att man skulle ha utrymme att verkligen kunna satsa på sin idrott på heltid. Och nu börjar jag att tänka på pensionen skulle jag säga. Då är pengarna viktiga. Jag har börjat plugga lite, läser ekonomi, annars har jag ingen utbildning, säger Sebastian Samuelsson, som förra säsongen tjänade knappt 1,5 miljoner kronor.
Bra helg för Samuelsson
Elvira Öberg (1,9 miljoner i prispengar) säger också att prispengarna är viktiga.
– Det är de som betalar min hyra. Jag är tacksam för att kunna satsa på idrotten på 100 procent. Det är inte hur många kvinnor som helst i Sverige som kan vara idrottare på heltid och känna sig trygg med det, säger hon.
Artikeln fortsätter nedanför.
Årets säsong har precis börjat, med mixedstafetter, singelmixedstafetter och distanslopp i Östersund. Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann singelmixed och tjänade vardera motsvarande 74 000 kronor. Samuelsson tjänade sedan ytterligare 51 000 på sjundeplatsen i distans.
Tävlingarna i Östersund fortsätter med stafetter de kommande dagarna. Då finns det chans för svenskarna att tjäna ytterligare. Stafettseger ger motsvarande nästan 75 000 kronor vardera.
Fakta: Prispengarna
Johannes Thingnes Bø, Norge, vann 19 av 23 individuella lopp i världscupen förra säsongen och tog fem guld på VM. Han tjänade totalt nästan 5,5 miljoner kronor, vilket är rekord i skidskytte. Världscupsegrarinnan Julia Simon, Frankrike, tjänade mest bland damerna – 3,5 miljoner kronor.
Prissummorna den här säsongen är desamma som förra vintern. I världscupen får man 15 000 euro (cirka 171 000 kronor) för en individuell seger och för 30:e plats får man 200 euro (cirka 2 300 kronor).