Sverige var väldigt framgångsrika i alpin skidåkning en gång i tiden.
På senare år har det gått trögare, och Pernilla Wiberg har en teori varför.
– Det är det farligaste som kan hända, säger den tidigare åkaren till SVT.
Pernilla Wiberg var under 1990-talet en av den alpina skidåkningens främsta åkare. Hon vann bland annat tre OS-medaljer (varav två guld), sex VM-medaljer (varav fyra guld) och totalt 24 segrar i världscupen. Hon är därmed en av de största svenska åkarna med sin fantastiska karriär.
Sverige och slalom
Runt Pernilla Wibergs storhetstid hade också Sverige en väldigt framgångsrik tid inom alpin skidåkning, framförallt slalom. Före Wiberg hade Sverige Ingemar Stenmark, och efter Anja Pärson, som båda nådde otroliga framgångar. Sedan kom André Myhrer och var fram till att han lade av 2020 en av Sveriges främsta. För att nämna några.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Efter att Myhrer slutat har Sverige inte haft det lika enkelt att klamra sig fast i toppen och ta lika många segrar som tidigare. Efter att ha haft världens bästa slalomlag i slutet på 00-talet och i början av 10-talet har Sverige gått ner i rankingen. Pernilla Wiberg hoppas att det vänder.
– I dag tycker jag att det ser ut som att vi har framtidstro. Det kommer inte att hända något i år, men det finns ett go som jag inte har sett på väldigt många år, säger Wiberg till SVT.
Wibergs kritik
Men den tidigare alpina åkaren, som i dag arbetar som expert på SVT, har också en del kritik att dela ut.
– Det är klart att man hade en generationsväxling. Det var många äldre åkare som bestämde sig för att lägga av ungefär samtidigt. Men det är ju där man tycker att skidförbundet skulle ha varit mer vaket, och tagit upp juniorer som hade kunnat få träna med landslaget för att slussa in dem steg för steg, så att säga. Så man inte får den här svackan som vi har varit i väldigt, väldigt länge nu, säger Wiberg.
Artikeln fortsätter efter bilden.
53-åringen hoppas skidförbundet tagit lärdom och jobbar annorlunda i framtiden.
– Jag tror att i och med att Sverige var så duktiga så glömde man bort att jobba med de yngre åkarna. Man blev lite nöjd. Det är det farligaste som kan hända, säger experten, säger Wiberg till kanalens sajt.