Sverige vann stafetten i världscupen.
Trots det riktar landslagschef Anders Byström nu stor kritik.
– Det är jättesynd och jättedåligt, säger han till Sportbladet.
Svenskarna har gjort en fantastisk start på världscupsäsongen. Under premiärhelgen i Ruka var det en svensk vinnare i samtliga lopp på damsidan. I Gällivare fortsatte succén.
Svenska stafetterna
I damernas 10 kilometer fritt var det tre svenskar, Ebba Andersson, Moa Ilar och Emma Ribom, topp fyra. Jessie Diggins vann dock loppet och blev världscupsäsongens första icke-svenska vinnare på damsidan. I stafetterna var Sverige också framgångsrika.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Herrlaget, med Calle Halfvarsson, Edvin Anger, Leo Johansson och Johan Hagström, kom tvåa efter starka Norge. Damlaget tog första svenska segern i stafett sen 2009, med laget Ebba Andersson, Moa Ilar, Emma Ribom och Moa Lundgren. Men stafetterna har fått stor kritik i efterhand.
Stora kritiken
Det var nämligen många lag som valde att inte ställa upp och åka hem från Gällivare. Vissa länder har inte heller åkare till ett helt stafettlag. Det var därför bara tio nationer på herrsidan och sex(!) på damsidan som ställde upp i stafetterna.
– Det är jättesynd och jättedåligt. Risken är ju att stafetten försvinner om det ser ut så här, säger Anders Byström, landslagschef, till Sportbladet.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Nyligen introducerades mixedstafett i längdskidåkningen. Då är det två herrar och två damer från samma nation som tävlar. Den varianten ses som ett alternativ för att lösa problematiken, och få fler lag att ställa upp.
– Vi har diskuterat det här med FIS (Internationella skidförbundet) också. Det är inte alla länder som har så många åkare. Kanske är mixedstafett vägen att gå. Men vi som har varit med ett tag älskar ju de vanliga stafetterna, säger Byström till kvällstidningen.