Stig Salming har nog varit förebild till många.
Själv hade han oväntade idoler under uppväxten.
– Man tyckte de var starka och duktiga idrottare, säger Stig till Sportbibeln.
Stig Salming var en duktig och tuff hockeyspelare, som med sitt Brynäs vann sex SM-guld. I klubben har han blivit en ikon, men Stig var en respekterad spelare även utanför Gävle, och är en i dag en av våra största profiler från Elitserien/SHL.
Salmings debut
Född 1947 växte Salming upp runt 50-talet där. Tillsammans med sin familj, bland annat lillebror Börje Salming, bodde han i Kiruna. Bröderna började spela hockey tidigt, det både tränades och lirades spontanhockey. De fostrades båda i hockeylaget Kiruna AIF, och Stig var ung när han fick göra sin debut för a-laget.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Under uppväxten hade Stig inte direkt någon hockeyidol, utan det var andra idrottare som var förebilderna. Det tror han själv bland annat kan bero på just hans tidiga a-lagsdebut.
– I hockeyvärlden så vet jag sjutton om jag haft några sådana där förebilder direkt. Jag var med i a-laget i Kiruna AIF redan som fjortonåring, så jag var med och tävlade på någorlunda lika villkor med de här vuxna människorna. Därför blev det väl aldrig uttalat på det sättet, jag kan inte erinra mig det, säger Stig till Sportbibeln.
Stigs idol
Istället var det i en annan sport Salmings idoler återfanns.
– Jag kan erinra mig att jag då höll på och åka skidor när jag var i tio-tolvårsåldern, då åkte jag väldigt mycket skidor. Då vet jag att jag var och tittade på de här tävlingarna Kirunaspelen som var i Kiruna. Där fanns det skidåkare vet jag, som jag var och tittade på, och som man beundrade för att de var så duktiga, säger han.
Artikeln fortsätter efter bilden.
Det var två svenska skidlegendarer som stod ut lite extra.
– Bland annat Sixten Jernberg och Assar Rönnlund till exempel. Sådana personligheter var väl sådana som man tyckte om, som man såg upp till på det sättet. Att man tyckte de var starka och duktiga idrottare. Så det är väl det jag kan erinra för den där tidiga åldern, tio-tolvårsåldern, att man var och tittade på de där tävlingarna och tyckte att det var fantastiskt, säger Stig.