Han är en av skidvärldens största någonsin.
Och Stina Nilsson har alltid varit ärlig med vad hon tycker om honom.
– Jag vill att han ska veta det, säger hon.
Oavsett vad man tycker om Petter Northug går det inte att säga annat än att han är en av de största inom längdskidåkningens historia. Från 2005 till 2018 så hann Northug med att vinna 18 världscuptävlingar, hela 16(!) VM-medaljer, och två OS-guld.
Stinas ärliga ord
Men Northug gjorde sig kanske mer känd för det som hände utanför skidspåret. Han var den som alltid provocerade sina rivaler, och när han vann var han ofta den första att låta alla höra det. Många har menat att Northugs något extroverta sätt inom längdskidåkningen. Många inom längdskidåkningen i dag har växt upp med Petter Northug som sin stora idol – och Stina Nilsson är inget undantag.
Nilsson, som i dag är skidskytt, var under några år världens bästa sprintåkare i längdskidor, och när Petter Northug meddelade att hans karriär var över, så var det en brutalt ärlig Stina som berättade om sina känslor kring det hela.
– Jag kan inte annat än att verkligen försöka hylla honom, för jag tycker han är värd all hyllning han kan få. Han har inspirerat så många idrottare, och verkligen, verkligen mig jättemycket, när jag var liten, sa Nilsson till Expressen.
“Vill att han ska veta det”
Nilsson berättade att Northug betydde mycket för honom, särskilt som yngre.
– Jag hade honom som den absolut största idolen, så för mig så har han betytt jättemycket och jag har verkligen inspirerats av honom. Jag vill bara att han ska veta att han har betytt mycket, och jag tycker det är fint att så många visar det.
Vda bar det som gjorde Northug till den stora idolen? Hans sätt att vara utanför skidspåret, som kanske inte var det mest traditionella sättet att vara.
– Jag tycker att han tillförde någonting som inte idrotten hade tidigare. Den här rivaliteten mellan Norge och Sverige, det blev någonting väldigt härligt och se, och även om det kändes förbjudet att heja på Petter fastän man var svensk – och det är klart att jag hejar på Sverige – men man smyghejade alltid på honom.