Målsnåla matcher och domare som tillåter det mesta.
Nu sågar Håkan Loob nivån under SM-finalserien.
– Det är inte rätt att det blir så, säger ikonen.
Skellefteå och Rögle, två lag som i grunden är skickliga offensivt, möts i SM-finalen, och det har varit mestadels målsnåla historier. Skellefteå vann visserligen den tredje matchen i serien med 3-2, men de två första mötena slutade bägge 1-0, en gång med fördel till Skellefteå, och en gång för Rögle.
Stora domarkritiken
Nu menar experter att domarnivån kan ligga till grund till de målsnåla historierna. I SVT:s ”Hockeykväll” diskuterade experterna Jonas Andersson och Håkan Loob på torsdagen det faktum att domarna tycks tillåta betydligt mer under finalserien än vad man gjort tidigare under säsongen. Den högre nivån innebär att de defensivt skickliga backarna, och större spelarna på isen, tillåts gå in hårdare och använda klubban mer.
Det leder också, i sin tur, till färre utvisningar, vilket också gör att målen uteblir till en högre grad.
– För mig finns det ett problem, och det är att nivån har skruvats upp så mycket, säger Jonas Andersson, och lyfter Rögles Lian Bichsel som ett exempel.
– Han är nästan två meter och väger 106 kilo. Nivån har höjts, så han kommer undan med saker nu som han inte gjorde i grundserien, och han hade jätteproblem med utvisningar tidigare.
“Det är inte rätt”
Jonas Andersson menar att domarnivån gynnar de större backarna, och att de får spela så pass tufft gör det svårt för lag att komma runt och skapa chanser, samtidigt som utvisningarna uteblir.
– Med den storleken han har, och den klubban som han får använda nu i slutspelet… Det är i stort sett omöjligt att komma runt honom, det omöjligt, säger han.
Jonas Andersson får även medhåll av Håkan Loob, som menar att spelarna snabbt lär sig att tänja på gränserna.
– Det är som barn. Tillåts man så blir det lite mer av det, och lite mer, och lite mer. Vilket jag kan hålla med om; det är inte rätt att det blir så, men spelare är egentligen inte dummare än att har det gått en gång, går det två gånger. Då är det så jag spelar, och så tittar domarna på det här sättet.