Kritiken mot SOK har varit enorm.
Nu rider Miro Zalar ut till försvar inför OS.
– Det har ju skett hela tiden, säger experten.
När SOK släppte den slutgiltiga truppen till sommarens OS i Paris så ledde det till en enorm kritikstorm. Anledningen är att flera friidrottsnamn faktiskt klarat de gränser som finns hos det internationella friidrottsförbundet, och som alltså räcker för att kvala in till turneringen. Men SOK har andra krav, och har det sista ordet.
Sågats rejält
SOK har som krav att man antingen ska vara ett framtidsnamn eller ha chans att sluta topp tolv i sommarens tävlingar. Det gör att idrottare som trots allt klarat de internationella kvalgränser som finns, ändå inte har en chans att nå SOK:s uttagningskrav. SOK har förklarat att man vill ha en viss nivå på sin trupp, men det har även lett till att andra idrottare från andra nationer, som egentligen har sämre resultat, får åka på svenskarnas bekostnad.
I veckan kom beskedet att sex idrottare, med Yolanda Ngarambe i spetsen, inlett ett ärende hos Cas, idrottens skiljedomsstol, mot SOK, då de anser att uttagningskriterierna strider mot olympisk lag. Ngarambe själv har kvalificerat sig till OS utifrån internationella kvalgränser två gånger – men nobbats av SOK båda gångerna. Men samtidigt som kritiken mot SOK fortsätter att hagla in så rider experten Miro Zalar ut till försvar.
– Det här är ju inget ovanligt och det har skett hela tiden, säger han i Radiosporten.
Expertens svar
Zalar har själv varit med om ett liknande scenario under sin aktiva karriär som stavhoppare, och köper SOK:s motivering.
– Jag kan bara gå till mig själv, inför OS 1980 så begärdes det 5,40 som kvalresultat, och så gjorde jag det. Sen blev det inget godkännande, och då gjorde jag det igen. Och sen till slut hoppade jag 5,50, och då fick jag klartecken, säger han, och fortsätter:
– SOK har ju bestämt då att deras kvalificeringskrav är att man ska kunna komma topp tolv. Då är det inget snack om att dessa som nu kvalat in internationellt sätt, de kommer inte ha en möjlighet att komma topp tolv. Absolut inte.