Thomas Ravellis oerhört oväntade svar på frågan om vem han helst skulle vilja äta middag med: ”Vill veta sanningen”

Många skulle älska att få dinera med sin stora förebild i livet. Men vem skulle man välja om man hade chansen?
För den gamle VM 94-hjälten Thomas Ravelli är svaret givet.

Hans avgörande straffräddning i kvartsfinalen mot Rumänien i VM 94 har utsetts till “Tidernas svenska idrottsögonblick” på Idrottsgalan. Man kan utan överdrift säga att Thomas Ravelli, 65, krattade manegen för Sveriges brons när han blockade Miodrag Belodedicis straffspark.

Ravellis otroliga CV

Nog för att VM-bronset 94 är kronan på verket när det kommer till Thomas Ravellis fotbollskarriär – men han hade faktiskt stora framgångar med klubblagen Öster och IFK Göteborg också. Hela åtta SM-guld är faktiskt svenskt rekord!

Ravelli har även vunnit Guldkollen (1981) och Bragdguldet (1994). Samma år som VM-bronset bärgades kom han tvåa i omröstningen om vem som var världens bästa målvakt. 1995 kom han trea. Smålänningen blev sedan invald i Svensk Fotbolls Hall-of-Fame som nummer 43 och har på senare år stått som slutsegrare i underhållningsprogrammen ”Mästarnas mästare” och ”Superstars”.

Thomas Ravelli har alltid varit känd för att vara en glad spelevink med glimten i ögat. En man som är duktig på att munhuggas och skämta. Men det finns en djupare, mer seriös, sida av honom också. Det är en man som är väldigt intresserad av konst, litteratur och kultur. Nyligen blev han intervjuad av Borås Tidning, i delen Kulturpulsen. Där svarade han bland annat på vad han har för målningar på väggarna, vilka böcker han älskat genom åren och vilken musik som rör honom till tårar.

Udda svaret på frågan

Ravelli fick även en riktigt klassisk fråga ställd till sig. Tidningen undrade vilken kulturperson, död eller levande, som målvakten skulle vilja äta middag med. Hans svar förvånar säkerligen många. Men han låter verkligen säker på sin sak, som att han redan tänkt ut ett bra svar tidigare.

– Jag säger Jesus, för att få svar på livets gåta. Nattvarden får vi ta efteråt när han berättat sanningen för mig om vad livet går ut på. Thomas betyder ju tvivlare, han var en av apostlarna. Jag funderar inte så mycket på existentiella frågor i vardagen, men jag vill veta sanningen. Inte bara tro på saker och ting. Det här går inte att googla, det handlar om en tro man har. Varför finns vi här? Jag gick i katolska kyrkan till jag var 16-17 år. Nu går jag oftast till jul i vår vanliga kyrka. Jag kan mycket om bibeln och den kristna tron, säger han.

BT: Är du en tvivlare?

– Ja, det är jag nog. Men jag ältar inte så mycket, jag glömmer fort och jag gillar den egenskapen.

LÄS MER: Thomas Ravelli utser största svenska idrottaren genom tiderna – och nobbar Zlatan helt: ”Jag är gammalmodig”

Det här var ett roligt och spännande svar på den frågan. Thomas Ravelli är en sann underhållare – men uppenbarligen även en tänkare. En av de finaste vi har.

Vilken känd person hade du velat äta middag med om du hade fått välja helt fritt? Kommentera gärna!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev