Gunde Svan bryter tystnaden om hälsoproblemet som även drabbat Ingemar Stenmark – läkarnas dom: ”Det slits en hel del”

Efter sin aktiva karriär som längdskidåkare har Gunde Svan problem med sitt hjärta. Han har fått göra kontroller och är under uppsikt av läkarna.
Flera tidigare elitidrottare har samma problem, ett exempel är Ingemar Stenmark.
– Jag har också ett hjärta som är lite märkt av idrottskarriären, säger Gunde till Aftonbladet.

Siffrorna talar för sig själva. Fyra OS-guld, sju VM-guld och fem gånger vinnare av den totala världscupen gör Gunde Svan, 62, till en av världens bästa längdskidåkare någonsin. Under 80-talet fanns det knappt någon som kunde mäta sig med honom.

I slutet av 90-talet, efter en kort tid som rallycrossförare med både SM-guld och EM-brons, inledde Gunde Svan i stället en ny sorts karriär. Det var då som tv-programledaren Gunde Svan föddes. Han har lett älskade program som ”Fångarna på fortet”, ”Gladiatorerna”, ”I huvudet på Gunde Svan” och ”Kompani Svan”. Han har även medverkat i ”Let’s Dance”.

Gunde Svans hjärtproblem

I en ny intervju med Aftonbladet pratar Gunde, som nu blivit 62 år, hur hans hälsa ser ut i dag. Han nämner att han helst tränar fem gånger i veckan, fortfarande äter hyfsat nyttigt (inte lika mycket gröt längre) och att han aldrig kommer börja dricka alkohol. Att han dessutom måste ha glasögon när han läser och att han hör lite sämre får han ”bara acceptera”. Det kommer med åldern.

Aftonbladets reportar frågar honom om hans hjärta. De påpekar att en del idrottare, exempelvis Ingemar Stenmark, 68, som belastat och tränat hjärtat hårt under sina idrottsår kan få problem när de blir äldre. Stenmark har tvingats göra en elkonvertering.

– Jag har också ett hjärta som är lite märkt av idrottskarriären. Vi har ju oftast väldigt stora hjärtan då vi tränar så enormt mycket. Gör man det år ut och år in får man en upptränad muskel som är enormt stark. Om hjärtat sedan inte behöver göra det jobbet blir det förslappat på något sätt och det slits en hel del, säger Gunde.

Forne skidstjärnan förklarar att han gjort flera kontroller inne på sjukhus och att läkarna har honom under uppsikt. Han tycker att det känns skönt att de har koll på honom.

Familjen insjuknade i TWAR

För tio år sedan skrevs det mycket i pressen om hur Gunde och hans familj råkade ut för bakteriesjukdomen TWAR och att de blev ordentligt sjuka. Sjukdomen kan leda till lunginflammation och infektion i svalg, luftrör och bihålor. Man kan uppleva klassiska förkylningssymptom och vara allmänt trött och hängig. För många tar det ett par veckor att bli av med bakterierna, men för andra kan det ta upp mot ett år. För Gunde och familjen handlade det om ett år.

– Det var nog bland de värre upplevelserna som jag har haft. Jag hade nog aldrig tänkt på döden innan dess. Ska det sluta så här och gå ner till noll så snabbt? När man tar på sig gummistövlar för att man inte orkar knyta kängorna när man ska hämta posten… Då är man sliten, berättar Gunde.

LÄS MER: Gunde Svan avslöjar sin stora barndomsidol – en av svensk idrotts främsta hjältar någonsin: ”Jag tog efter honom”

– Det är extremt länge och det kändes som tio år. Varje dag som jag vaknade hoppades jag att det skulle vara bättre. Det var ett jättejobbigt år, men inte bara för mig. Min fru och dotter blev också sjuka, det var bara Ferry som klarade sig i familjen.

Det låter inget vidare, Gunde. Hoppas allt är under kontroll och att du kan fortsätta att leva som vanligt.

Din idrottskarriär var fantastisk och det är så härligt att du kan fortsätta att inspirera och glädja folk genom dina tv-program.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev