Sarah Sjöström testar på ny sport efter dubbla OS-gulden i Paris – oväntade beslutet efter 15 år som elitsimmare

Efter sommarens dubbla OS-guld tar nu Sarah Sjöström en kort paus från simningen och fokuserar på annat. Giftermål, husbygge och en annan sport till exempel.
Resan är viktigare än målet oavsett slutresultatet”, skriver hon på Instagram.

Redan som 14-åring vann Sarah Sjöström sitt första EM-guld på 100 meter fjärilsim i nederländska Eindhoven. I semifinalen hade hon simmat in på 58,38 sekunder, vilket då var svenskt rekord på distansen. Sedan dess har rekorden och medaljerna fortsatt att strömma in i en rasande takt. Hon har tre guld, två silver och ett brons från totalt fyra OS. Sen har hon 20 VM-guld (14 i långbana, 6 i kortbana) och 29 EM-guld (17 i långbana, 12 i kortbana) också.

Efter 15 år på den yttersta världstoppen förstår man att det kan vara lite svårare att motivera sig varje dag. För att bryta sina vanliga mönster och kunna ta nya (sim)tag under hösten har Sarah nu efter sin OS-succé i Paris valt en lite mer annorlunda väg framåt.

Sarah Sjöström testar ny träning

Ni kan vara lugna. Hon har inte på något sätt avslutat sin simkarriär, bara valt att lägga till en helt annan typ av träning för att vidga sina vyer och känna inspiration och träningsglädje på en annan plats än i poolen. Det kanske förvånar en del att man som elitidrottare inte kör hundra procent fokuserat på just sin egen idrott, men Sarah har alltid gått sin väg och mått bra av att lägga in andra typer av rörelser och träning i sitt schema för att i slutändan kunna optimera sin simning.

Nu har hon lagt ut ett Instagram-inlägg där hon syns klättra i en inomhushall. Det kallas bouldering och går ut på att klättra uppför väggar som bara är drygt 3-4 meter, utan något rep.

Resan är viktigare än målet oavsett slutresultatet, det kan vara lika spännande/kul som irriterande/jobbigt att klura ut hur du ska ta dig upp(eller fram) varje gång. Varje försök gör dig starkare och tar dig närmare målet”, skriver hon på sociala medier-plattformen.

Du behöver såklart inte ha ett specifikt mål. Gör det som du tycker är kul så blir det jättebra. Men om du har en tuff utmaning eller mål framför dig så har du nu ett superbra tips”, skriver Sjöström.

Ska gifta sig om några veckor

Det är inte första gången som Sarah Sjöström klättrar/bouldrar. Hon har faktiskt gjort det till och från i ett par år nu. Kollar man igenom hennes Instagram-flöde hittar man en och en annan bild från en klätterhall.

– Jag gör det för skojs skull bara. Det liknar mycket de musklerna som vi behöver använda när vi simmar. Jag tycker att det har hjälpt mig i vattnet när jag kört klättring, sa hon i ett Youtube-klipp med Betsson redan 2017.

LÄS MER: Sarah Sjöströms underbara framtidsbesked får hela Sverige att jubla – bekräftar nu det alla anat: ”Jag har aldrig varit sån som…”

Kanske använder hon nu även klättringen som ett sätt att komma bort lite från den stressiga verkligheten som är just nu? Hon ska nämligen gifta sig med sin älskade Johan de Jong Skierus om bara två veckor. Mycket av den vakna tiden går säkerligen åt att planera bröllopet så att varje detalj är helt perfekt.

Jag kommer älska och irritera dig för evigt, vad som än händer. Kan inte vänta till jag får bli din fru om mindre än två veckor”, skriver hon på Instagram.

Vad kul att du vågar och vill testa något nytt, Sarah. Förhoppningsvis hjälper det dig framöver med simningen.

Vilken stjärna du är! En enorm prestation i OS i Paris – du är verkligen drottningen av frisim. Heja heja!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev