Truls Möregårdh har blivit en superkändis i Kina efter succén i OS.
Nu avslöjar han sina rivalers oväntade ord till honom mellan tävlingarna.
– Ibland låter de ledsna, säger han.
Sarah Sjöström och Armand Duplantis var väntade namn på förhand när man pratade om Sveriges potentiella OS-hjältar under spelen i Paris. Men det var inte många som hade räknat med att Truls Möregårdh skulle charma en hel värld, och skrälla sig hela vägen till två medaljer.
Jättesuccén i OS
Vissa kallade det för hela den här OS-sommarens största skräll när Truls Möregårdh besegrade den överlägsne kinesiske världsettan Wang Chuqin på vägen mot finalen, och det var knappt att han kunde förstå det själv när det stod klart att han tagit sig vidare i turneringen. Till slut blev den kinesiske superstjärnan Fan Zhendong för svår i finalen, men Truls Möregårdhs silver fick hela pingisvärlden att tappa hakan.
Och det dröjde inte många dagar innan nästa superskräll kom. I bordtennisens lagtävling tog sig Sverige, med Truls Möregårdh i spetsen, hela vägen till final, men även denna gång blev den kinesiske supertrion för svår – men med sina två OS-silver blev Truls Möregårdh ett av spelens stora vinnare, och med det väntar en helt ny vardag. Numera är Truls Möregårdh en superstjärna i Kina, där bordtennisen är en nationalsport.
Rivalernas hårda ord
Lika många personer som bor i Sverige tävlingar regelbundet i bordtennis i Kina, och det är rejäl press på spelarna som får representera landet i stora mästerskap att leverera. Truls Möregårdh menar till och med att spelarna uttryckt sorgsenhet över hur mycket pingis man pressas till att spela.
– Vi har kul i Sverige när vi spelar. Vi tränar hårt men har också annat i livet. Kineserna tränar väldigt hårt och har inte så mycket fritid. Ibland låter de lite ledsna för att de spelar så mycket pingis när jag pratar med dem, har Möregårdh berättat för TT.
Truls Möregårdh märker i övrigt av på flera sätt hur hans popularitet exploderat sedan succén i OS, särskilt då i Kina.
– Pingis är jättestort där. Jag har väl blivit mer känd och har fått fler följare på sociala medier, och så kommer folk fram och vill ta autografer. Mitt kinesiska smeknamn är ”gud”. Det känns lite konstigt att bli kallad för gud, säger han.