Stina Nilssons oväntade avslöjande efter bytet av sport – överraskar alla med genanta erkännandet: ”Jag har aldrig…”

Stina Nilsson har bytt från skidskytte till långlopp.
Inför tävlingsdebuten i Klarälvsloppet kommer hon med ett något oväntat och lite genant erkännande.
– Jag har aldrig kört nio mil på tävling tidigare, säger hon till sajten langd.se.

Hon har redan bytt sport en gång och chockat hela skidvärlden genom att testa på skidskytte i stället. Men satsningen varade bara i drygt fyra år. Nu har nämligen Stina Nilsson, 31, valt att lägga bössan på hyllan och blicka mot en annan tävlingsform.

Stinas nya besked

Det var i april som Stina meddelade att hon kommer att satsa på långlopp och Ski Classics. Hon kan faktiskt komma att bli aktuell för VM-truppen till världsmästerskapet i Trondheim i februari 2025 tack vare sitt skifte till längdskidåkning. I en intervju med sajten langd.se berättar hon mer om sitt beslut.

– Jag tar detta kliv för att det i min värld alltid funnits att jag vill prova alla tre (traditionell längdåkning, skidskytte och långlopp). Jag känner verkligen att det är okänt vatten som jag kliver in i, men sen spekulerar jag inte i vad som är lätt eller svårt. Utan det är en utmaning som känns kul att ta mig an, säger hon.

Hon har tränat som en långloppsåkare nu i ett par månader. Försäsongsträningen har sett lite annorlunda ut jämfört med tidigare år. Eftersom de åker så långa sträckor är det mycket fokus på stakträning och uthållighet. Det blir en särskild belastning på axlar, armbågar och rygg.

— Jag har ju haft elitidrott som yrke sedan 2012 så jag vet vad det här yrket och den här livsstilen innebär. Jag vet att det handlar om mycket träning och om fokus på återhämtning. Sen när det gäller eventuella skillnader mellan olika sporter så kommer jag ha mer koll i vår när jag kört en hel säsong. Men vissa skillnader ser jag redan nu, och där skulle jag säga att skidskyttet skiljer sig mest mot de andra två då man där har en tränare och gör väldigt mycket lika som alla andra. Långloppsåkningen är annorlunda då det handlar om mycket fokus på stakningsträning och långa pass, säger han.

Stina Nilssons erkännande

För att inte kroppen ska ta alltför mycket stryk med all stakning så har Stina kört på med en hel del cykelträning också, för att variera sig. Hon har inte åkt några långlopp på rullskidor hittills i sommar för att i stället kunna fokusera på att komma in i långloppsåkandet. Just de långa sträckorna är någonting som är ovant för henne. Hon kommer med ett lite genant erkännande inför hennes tävlingspremiär på söndag, då hon ska köra Klarälvsloppet på rullskidor mellan Uddeholm och Karlstad.

LÄS MER: Stina Nilssons pojkvän Emil Nykvist överraskar alla med oväntat besked – går bakom ryggen på landslaget: ”Stina har påverkat mig”

– Jag har aldrig kört nio mil på tävling tidigare. Det kommer att bli en bra check på var jag står jämfört med de andra och vad jag behöver träna mer på in mot säsongen, säger hon.

Lycka till med den nya säsongen och med nya sporten, Stina. Hoppas att det går bra för dig och din satsning på långlopp.

Hur tror du att det går för Stina Nilsson nästa säsong? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev