Chockbeskedet: Jörgen Persson hoppar av efter stora OS-succén för bordtennis – förklarar nu själv sitt avsked

Jörgen Persson lämnar rollen som förbundskapten för herrlandslaget i bordtennis.
Efter fyra framgångsrika år är orken slut, säger 58-åringen.
”Jag tycker det får räcka nu”.

Persson kom in som assisterande förbundskapten 2019 och tog klivet upp som huvudansvarig året därpå. Men trots stora framgångar med Persson vid rodret tar äventyret nu slut.

”Jag har haft fem fantastiska år med ett flertal titlar och framgångar från ett flertal mästerskap, inte minst OS i Paris nu senast. Samtidigt har det också varit slitsamt och jag tycker det får räcka nu. Av egen erfarenhet som spelare tycker jag nog egentligen det optimala för en coach är tre-fyra år”, säger Jörgen Persson i ett pressmeddelande.

Persson lämnar

Under sommarens OS i Paris skapade de svenska bordtennisherrarna pingisfeber genom att ta två bragdartade silver, i lag och i singel (Truls Möregårdh).

Artikeln fortsätter nedanför.

Det är bara två av ett stort antal medaljer som det svenska landslaget samlat på sig med Persson som förbundskapten. Andra höjdpunkter är VM-guldet i dubbel i Houston 2021 (Mattias Falck/Kristian Karlsson), Truls Möregårdhs VM-silver i singel samma år och lag-EM-guldet på hemmaplan 2023.

Osäker framtid

Hade spelarna fått välja skulle Jörgen Persson troligen ha förlängt sitt kontrakt. Både Anton Källberg och Kristian Karlsson såg gärna en fortsättning när de efter OS fick frågan om Perssons framtid.
– Han har skördat fantastiska framgångar. OS, EM- och VM-medaljer i princip i varje mästerskap. De framgångarna kommer inte av sig själva, sade Källberg.
– Det har gått väldigt bra sedan han kom. Jag tror inte att det är en slump. Han får gärna fortsätta, sade Karlsson.

LÄS MER: Truls Möregårdhs allvarliga ord till svenska folket efter stora OS-succén – vädjar nu om hjälp: ”Jag hoppas att…”

Eventuellt kan Persson bli kvar i förbundets regi på något sätt. Diskussioner förs.
”För oss är det en självklarhet att Jörgen Persson ska vara kvar i vår organisation i någon form. Exakt hur det kommer se ut håller vi på att diskutera”, säger Thomas Buza, generalsekreterare för Svenska bordtennisförbundet.

Perssons tid:

Sveriges bordtennisherrar har tagit nio mästerskapsmedaljer under Jörgen Persson. Det började med Mattias Falcks VM-silver 2019, då med Persson som assisterande förbundskapten, och slutade med dubbla OS-silver i Paris 2024.

2019, VM i Budapest, singel: Mattias Falck, silver.

2021, VM i Houston, dubbel: Mattias Falck och Kristian Karlsson, guld.

2021, VM i Houston, singel: Truls Möregårdh, silver.

2022, EM i München, dubbel: Mattias Falck och Kristian Karlsson, guld.

2022, EM i München, singel: Kristian Karlsson, brons.

2022, EM i München, singel: Mattias Falck, brons.

2023, EM i Malmö: lag, guld.

2024, OS i Paris, singel: Truls Möregårdh, silver.

2024, OS i Paris: lag, silver.

Vad tycker du om Jörgen Perssons besked? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev