När Niklas Wikegård avslöjar sitt riktiga namn är det inte lätt att hålla sig för skratt – det skulle han heta egentligen: ”Vågar inte ens säga”

Han är känd som Niklas Wikegård, men kunde ha hetat någonting helt annat. Hockeytränaren och experten avslöjar nu sitt släktnamn.
– Det vågar man inte ens säga, säger han i TV4-programmet ”Wikegård vs”.

Hans tränarkarriär har varit lång och framgångsrik. Redan 1986, då Niklas Wikegård var 23 år, var han som assisterande tränare med och förde upp Väsby i elitserien. Den sensationella bedriften följdes av några år som tränare i Boden, Malmö, schweiziska EHC Chur samt i Djurgården (2002-2005), där han blev mest känd.

Under ganska många år gjorde sig Niklas Wikegård mest känd som hockeyexpert, först i SVT, men sedan i CMore och TV4. Han har under många år suttit med i kanalens SHL-sändningar samt haft egna magasin. Han har bland annat synts i egna programmet ”Wikegård vs” där han rest jorden runt för att hälsa på och prata med kända hockeyspelare.

Wikegårds släktnamn

Nu när Wikegård tagit på sig uppdraget som sportsligt ansvarig för Djurgården, med målsättningen att föra upp dem från allsvenskan till SHL, har Wikegård fått pausa sin tv-karriär. I det sista avsnittet av ”Wikegård vs”, som finns på TV4 Play, pratar han en hel del om sig själv och sitt liv innan han blev känd hockeytränare.

Bland annat besöker kamerateamet hans mamma Birgitta som bor kvar i Gävle-stadsdelen Sätra, där Wikegård växte upp. När de kollar i gamla skolkataloger och på foton upptäcks det att det står Niklas Jonsson på alla bilder. Så hette Wikegård tidigare i livet. Sedan förklaras det att Wikegård kommer från släktgården Vike på Rödön i Jämtland.

– Niklas farmor, alltså pappa Arnes mamma, hade en kusin som inte hade några barn och bodde där uppe vid Vike. Den här kusinen ville ju då att de skulle överta namnet och det ville de också, säger Birgitta i programmet.

Därför tog de aldrig namnet

Niklas Wikegårds pappa Arne och hans bröder Jan och Lars tog alltså efternamnet Wikegård. Då bytte hela familjen. Men i programmet avslöjar Djurgårdens sportchef att det fanns ett annat efternamn som faktiskt var aktuellt för honom. Ett gammalt släktnamn som hade kunnat användas.

– Släktnamnet från början hade varit Tomte. Det vågar man inte ens säga. Hade man kunnat slå igenom som tv expert och säga ”Niklas Tomte säger”, säger han i programmet.

LÄS MER: Niklas Wikegårds känslosamma ord om Lasse Björn efter ikonens bortgång – talar nu rakt från hjärtat: ”Det är svårt att…”

Han berättar också om den gången ikonen Göran ”Flygis” Sjöberg gav honom öknamnet ”Psykegård” för att han blev så förbannat arg efter en match. Wikegård kallades också ”Psyke”. Han spelade själv hockey för Brynäs och gjorde elva elitseriematcher som back innan han tvingades avsluta sin spelarkarriär som 19-åring på grund av upprepade korsbandsskador.

Det här var en rolig och oväntad historia. Tänk om Wikegård hade hetat Tomte – det hade onekligen varit underhållande.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev