Anders Blomquists jättehyllning till Stina Nilsson efter succépremiären – jämförs med Petter Northug: ”Ganska lika varandra”

Stina Nilsson vann sin långloppsdebut på rullskidor i helgen.
Efter segern liknade SVT-experten Anders Blomquist henne vid norrmannen Petter Northug.

– Det är en bra liknelse och de har mycket egenskaper som är likadana, säger han till SVT Sport.

Den före detta längdskidåkaren och skidskytten Stina Nilsson, 31, har bytt sport ännu en gång. Numera satsar hon på långlopp och har tränat för det sedan april. I söndags gjorde hon sin första officiella tävling, på rullskidor visserligen, då hon ställde upp i Klarälvsloppet som är 90 km långt.

Liknas vid Northug

Inte bara ställde Stina upp i loppet. Hon vann nämligen sin premiär på distansen. Hon hakade på Ski Classics-stjärnan och Vasaloppet-vinnaren Emilie Fleten länge och med en mil kvar av loppet stod det klart att någon av de två skulle vinna. På upploppet var Nilsson däremot helt överlägsen och spurtade hem sin allra första långloppsseger.

Efter segern var SVT-experten Anders Blomquist mäkta imponerad av Stina. Han började likna henne vid en annan stor skidåkare, norrmannen Petter Northug som också börjat satsa på långlopp efter sex års frånvaro från längdskidåkningen.

LÄS MER: Stina Nilssons oväntade avslöjande efter bytet av sport – överraskar alla med genanta erkännandet: ”Jag har aldrig…”

– Det är en bra liknelse och de har mycket egenskaper som är likadana. Extremt starka huvuden, väldigt hög fart och älskar taktiken och är inte rädda för att spela ut de där korten och bara ligga i rygg, inte upp och dra. De nyttjar sina styrkor och de gör det bra. Så de är ganska lika varandra, säger han i SVT Sport.

Höjer varningens finger

Även då Blomquist är imponerad av Stina Nilssons debut höjer han ett varningens finger mot henne. Det är en helt annan sak att åka skidor på snö än att staka sig fram på rullskidor på barmark.

– Det är skillnad på att åka rullskidor i september och skidor under säsong. Det kommer att vara tuffare lopp, större friktion, mer stigningar. Det är inte givet att det man gör på rullskidor, att man får ut det på vintern. Frågan är om hon orkar stå emot de tunga attackerna då?, frågar han sig.

LÄS MER: Stina Nilssons pojkvän Emil Nykvist överraskar alla med oväntat besked – går bakom ryggen på landslaget: ”Stina har påverkat mig”

Det var ingen dålig jämförelse där av Anders Blomquist. Klart det är smickrande för Stina att liknas vid Petter Northug.

Vad ser du fram emot mest med den nya skidsäsongen? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tycker.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev