Gunde Svans nya matvanor efter karriären: ”Nu går det utför”

Alla vet att Gunde Svan tryckte i sig otroliga mängder havregrynsgröt varje dag under tiden tävlade.
Nu har den före detta elitidrottaren, numera tv-profilen, lagt om kosten.
– Jag kan till och med ta en kaffe ibland, så nu går det utför, säger han till Aftonbladet.

Det är ingen hemlighet att Gunde Svan, 62, var ett ordentligt matvrak under sin aktiva idrottskarriär. Favoritmaten var havregrynsgröt och han kunde trycka i sig ett par portioner varje dag utan några problem. Han åt som en häst och brukade ligga på runt 8 000 kalorier per dag när han tränade som mest.

Gundes makalösa duschrutin

Gunde Svan var med i åtta OS-lopp under sin karriär och tog medalj i sex av dem. Fyra av medaljerna var av ädlaste valör. Man kan även skriva till sju VM-guld, fem segrar av den totala världscupen samt hela 16 SM-guld.

Att dalkarlen var framgångsrik är en underdrift. Under några år var han helt klart världens bästa skidåkare. Han var även känd för sin extremt låga vilopuls (sägs ha legat på 32) och sina korta duschar.

– Nu är rekordet på en minut och 23 sekunder. Men det var 1,36 bra länge och jag fick ganska många mejl och videos från folk som skrev att de hade slagit det. Först ska man vara påklädd och stå utanför dörren. Sedan ska man schamponera håret och tvätta hela kroppen, torka sig, ta på sig kläderna och gå ut. Jag räknade också på hur jag skulle torka mig efter jag duschat så jag inte skulle behöva torka mig två gånger på samma ställe. Det är också enorm skillnad på frotté och frotté, berättar han för Aftonbladet om sin duschrutin.

LÄS MER: Gunde Svan avslöjar hur extremt mycket han åt under skidkarriären – mer än en hel familj(!) tillsammans

Så äter Gunde Svan i dag

När kvällstidningen frågar om hur hans träningsvanor ser ut nu för tiden, 33 år efter att han slutade med skidåkningen, säger han att han fortfarande kör på ganska bra. 62-åringen tränar flera gånger i veckan.

– Jag försöker hålla i gång ganska mycket och blir besviken om jag inte tränar fem gånger per vecka. Det blir mest löpning, rullskidor eller mountainbike, säger han.

Sina matvanor har han också ändrat en del sedan han var elitidrottare, konstigt vore väl annars. Hans tidigare kalorimängd på 8 000 kalorier per dag var egentligen tillräckligt för att föda fyra medelstora män. Nu för tiden äter han inte alls samma mängd mat. Det finns däremot fortfarande saker som han undviker att stoppa i munnen.

LÄS MER: Gunde Svan bryter tystnaden om hälsoproblemet som även drabbat Ingemar Stenmark – läkarnas dom: ”Det slits en hel del”

– Jag väger ingenting längre och äter nästan allt som det bjuds på. Det kan till och med slinka ner en hamburgare om det kniper. Alkohol dricker jag däremot inte, så långt har det inte gått. Men jag kan till och med ta en kaffe ibland, så nu går det utför, säger han.

Gunde Svan var och är fortfarande en otrolig person. Rolig, seriös, ambitiös, genuin, kunnig och underhållande. En hedersman på många sätt.

Var placerar du in honom i rankinglistan över Sveriges bästa skidåkare någonsin? Skriv gärna en kommentar och gör din röst hörd.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...