Therese Johaug chockas av beslutet inför VM: ”Vad hände där?”

Therese Johaug satsar på att köra VM i Trondheim i februari.
Nu när tävlingsprogrammet presenterats är det en sak hon reagerat kraftigt på.
– Jag vet inte vem som har bestämt det, säger hon till norska NRK.

Det var två och en halvt år sedan den norska skiddrottningen Therese Johaug, 36, bestämde sig för att avsluta karriären. Men hon kunde inte hålla sig borta från sporten allt för länge. Inför VM i Trondheim 2025 är hon åter det stora dragplåstret, eftersom hon satsar på att vinna guld på hemmaplan.

Therese Johaugs förvåning

VM kommer att pågå mellan 26 februari och 9 mars. Det blir en två veckor lång skidfest med flera spännande distanser. Men när Johaug, som är mest känd för sin uthållighet på längre distanser, såg schemat blev hon riktigt överraskad… på ett negativt sätt.

Johaug hade nämligen hoppats på, eller snarare förväntat sig, att kvinnorna skulle få göra upp den 8 mars, alltså på den internationella kvinnodagen. I stället vankas det femmil, nordisk kombination och backhoppning – fast bara för männen.

LÄS MER: Frida Karlssons härligt kaxiga ord om Johaugs comeback – som får alla svenskar att dra på smilbandet: ”Hon är så…”

– Vad hände där?! Vad hände där? Jag trodde faktiskt att femmilen skulle gå på kvinnodagen, hur mycket bättre hade det varit? Va?!, säger hon till NRK.

– Jag vet inte vem som har bestämt det, säger hon och uppmanar samtidigt arrangörerna att tänka om.

Svaret från arrangörerna

Damernas femmil går av stapeln den 9 mars, mästerskapets sista dag. Damerna får en vilodag inför sista loppet. VM-chefen Åge Skinstad förklarar beslutet för NRK.

– Både herrar och damer tävlar individuellt på tisdag, innan det är lagsprint på onsdag. Då blir det ett kön som får tre tävlingar i rad. Vi har valt att det är männen. Det finns fler specialister bland herrarna. Sedan tror vi att det är färre män som vill köra tre lopp i rad än vad det är kvinnor, säger han.

LÄS MER: Ebba Anderssons utspel om Therese Johaugs comeback – pekar ut oväntade detaljen som kan gynna henne: ”Det är en fördel”

Tycker du också att damerna borde tävla på den internationella kvinnodagen? Skriv en kommentar och berätta vad du tycker.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev