William Poromaa rycker ut till rivalernas försvar efter kaoset i landslaget

Det stormar kring det finska skidlandslaget. Åkarna kommer själva behöva betala för resor och försäkringar i år.
Nu rycker svenske William Poromaa ut till deras försvar.
– Det känns konstigt att en sån stor nation i den här världen inte ska kunna få ihop det bättre, säger han till Expressen.

Det kommer att bli stor skillnad för de finska storstjärnorna Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen framöver. Finska skidförbundets ekonomi är nämligen körd i botten och åkarna får själva ta mycket större ansvar den här året.

Måste betala själva

Expressen skriver att det finska skidförbundet visade på negativa resultat redan i våras. De hade gjort en förlust på 20 miljoner kronor, fast de siktade på två miljoner kronor i vinst. Sedan dess har det bara gått utför. Vd:n Ismo Hämäläinen fick lämna förbundet, alla tränare inom backhoppning och nordisk kombination fick också gå och framtiden för hela skidförbundet var osäker.

Nu står det klart att även längdskidåkarna drabbas. Höghöjdslägret har ställts in, åkarna kommer tvingas betala för resor själva och dessutom tillkommer en prislapp på 5 000 kronor varje världscupshelg då självrisken i deras försäkringar måste finansieras. En sponsor har gått in och stått för en del kostnader under premiärhelgen i slutet av november, men sedan är det upp till åkarna själva att finansiera sitt tävlande.

LÄS MER: William Poromaas oväntade sms till familjen – efter bilden från sin pappa: ”Jävlar”

Såklart är alla åkare arga. Varför skulle man inte vara det om man behöver betala för att gå till jobbet? Den ekonomiska krisen har kommit till av uselt ledarskap. Den tidigare styrelseledamoten Markku Haapasalmi och framför allt förre vd:n Ismo Hämäläinen var miserabla kring den ekonomiska biten”, skriver Iltalehtis krönikör Santtu Silvennoinen enligt Expressen.

Poromaas ord om krisen

En som inte alls gillar utvecklingen är svenske William Poromaa, 23, som blir besviken och upprörd när han hör hur illa det är för de finska konkurrenterna. Han är glad att det fungerar betydligt bättre här hemma i Sverige.

– Det är tråkigt att det ska behöva vara så i Finland. Jag hoppas verkligen de kan ändra på det. Det känns konstigt att en sån stor nation i den här världen inte ska kunna få ihop det bättre, säger han till Expressen och fortsätter:

– Ja, vi har det ju väldigt bra i svenska laget. Allt fungerar bra och det är proffsigt skött. Det får man vara tacksam för.

LÄS MER: William Poromaas svar efter oväntade orden från rivalen Johannes Hösflot Kläbo – avslöjar planen inför vinterns VM: ”Inte legat på soffan”

Det här låter såklart inte bra. Riktigt jobbigt för våra grannar i öst. Tur att svenskarna har koll på sina bitar och får bra hjälp av förbundet.

Vad tror ni om nya skidsäsongen? Vem blir årets utropstecken? Kommentera gärna på Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev