Emma Ribom bryter tystnaden om hälsoproblemen

En mystisk skada har hållit henne borta i mer än två månader.
Inte nog med att försäsongsträningen gått i stöpet – hon har haft det tungt mentalt.
– Jag har varit så sjukt less, säger hon till Expressen.

VM i slovenska Planica var Emma Riboms, 26, riktiga genombrott. Hon lämnade mästerskapet med ett guld, ett silver och ett brons. Efter det fick svenskarna upp ögonen ordentligt för Kalix-tjejen. Hon blev ett namn att räkna med.

”Varit så sjukt långdraget”

Hon hade sett fram emot en ny, spännande säsong. Men i början av juli råkade hon ut för en smäll som i princip förstört hela hennes träningssommar. Ribom trodde att det skulle räcka med ett par dagars vila, men det tog mer än två månader innan hon kunde stå på ett par rullskidor igen.

– Det har varit så sjukt långdraget, det fortsatte ju under hela sommaren. Det är en muskel runt revbenen som inte har samarbetat, berättar hon för Expressen.

Under sommaren har Emma Ribom fått köra på med alternativa träningsmetoder. Det har mest blivit löpning, men även lite crosstrainer och rullbandsåkning utan stavar.

LÄS MER: Emma Ribom bryter nu tystnaden om tuffa tiden och erkänner vad hon har gått igenom: ”Om jag ska vara ärlig”

– Det här har inte direkt varit en sommar där det gått som jag önskat, men det brukar det ju sällan göra för mig. Och när man är i skiten så känns det ju som sånt här bara händer en själv. Men så är det ju inte, säger hon.

Försöker se det positivt

Emma Ribom säger att det varit mentalt tufft att tvingas träna runt skidåkningen, att det känts som att hon inte utvecklats som hon velat. Samtidigt försöker hon tänka positivt att formtoppen bara kommer komma senare i år än tidigare år. Det kan vara någonting bra.

– Det är nog mentalt det varit värst. Jag har alltid en tydlig plan för vad jag vill utveckla, snöa in på specifika pass jag verkligen vill kunna genomföra. Men att då tvingas skrota den plan jag haft i mitt huvud… det har nog varit det svåraste av allt. Jag har varit så sjukt less. Och jättefrustrerad, säger hon.

LÄS MER: Frida Karlsson svarar på frågan alla undrar över

Jobbigt för dig, Emma. Vi förstår att det varit frustrerande i sommar att inte kunnat träna som du vill.

Hoppas du snart blir bättre och känner dig stark när säsongen börjar i november.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev