Jonas Esbjörs ville skada lagkompisen Tomi Kallio

När Tomi Kallio värvades till Frölunda blev Jonas Esbjörs petad från första- till fjärdefemman.
Esbjörs övervägde att skada sin nya lagkamrat.
– Jag ville köra ihjäl honom. Jag tänkte att jag skulle plocka honom, berättar han för GP.

Tomi Kallio var en ung och lovande forward som blivit ratad i NHL när han flyttade tillbaka till Europa 2003. Han kom till Frölunda och blev lovad en plats i förstafemman. Hans nya lagkamrater visste inte vem han var, men hade på känn att någon skulle petas på grund av honom.

Blev inkallad på kontoret

Det visade sig att Jonas ”Esa” Esbjörs var spelaren som fick kliva åt sidan. Han fick fullständig panik när han kallades in på tränaren Conny Evenssons kontor. ”Esa” och Patrik ”Carna” Carnbäck hade suttit och spekulerat i vem som skulle petas, där och då blev det uppenbart.

– Då kollar jag på ”Carna” som skrattade och sa ”Japp, det blev du!”. Det fattade man då, för det är inte så ofta som man är inne i tränarrummet annars. Det tror fan att det var jag. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att jag skulle åka rätt ner i fjärdekedjan. Det trodde man inte. Men det var smask, rätt ner. Det var jävligt tufft faktiskt, säger Jonas Esbjörs till Göteborgs-Posten.

Historien återberättades nyligen i Frölundas jubileumsbok som man nyligen gett ut i samband med den årliga bokmässan i Göteborg. I boken går de igenom klubbens 80-åriga historia. Bland annat berättar Esbjörs hur han avsiktligt ville skada Kallio för att bli av med sin konkurrent.

LÄS MER: Frölundasupporterns helt klockrena hån av AIK och Djurgården

– Jag ville köra ihjäl honom. Ja, jag tänkte att jag skulle plocka honom. Jag kör över honom, det var tanken: Att nu tar jag honom. Det var han eller jag. Det var ju min framtid också någonstans. Jag lever på hockeyn, så det var inte så jävla roligt, säger Jonas Esbjörs till Göteborgs-Posten.

Ändrade sig om Kallio

Som tur är ändrade sig Esbjörs snabbt om Tomi Kallio. Han insåg att tränaren nog gjorde rätt val som tryckte in finländaren i förstafemman. I Kallios debut gjorde han mål mot Djurgården. Några månader senare sköt han guldet till Frölunda när han avgjorde finalserien mot Färjestad 2003.

Under säsongen började Esbjörs också att tycka väldigt bra om personen Tomi Kallio. Det blev helt enkelt för svårt för honom att vara sur på sin ”rival”.

LÄS MER: Joel Lundqvists ärliga ord om Roger Rönnbergs sista år i SHL

– Ju mer tiden gick … han är en sån fantastisk kille! Han är ödmjuk, jävligt trevlig och pratade mycket. Han körde ”kill them with kindness”. Han är en helt magisk person, så det gick ju fan inte. Det är svårt att köra över någon man tycker om!, säger han.

Slutet gott, allting gott. Lyckligtvis blev det ingen överkörning och Esbjörs lugnade ner sig, trots att Kallio tog hans plats i laget.

Det hela resulterade ju i ett SM-guld. Så det visade sig vara ett genidrag av Conny Evensson.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev