Armand Duplantis kan rata VM – på grund av egna tävlingen

Efter en sommar med OS-guld, EM-guld och tre nya världsrekord.
Men nästa år kan Armand Duplantis hoppa över VM – för att han helt enkelt inte hinner.
– VM? Ska jag köra?, säger han till Upsala Nya Tidning.

Det blev en minst sagt lyckad sommar för svensk-amerikanen Armand Duplantis, 24. Inte nog med att han vann EM-guld i Rom och slog sitt eget världsrekord flera gånger, han vann också sitt andra raka OS-guld och avgjorde med ett nytt olympiskt rekord och världsrekord i det absolut sista hoppet.

”Blir svårt att toppa det”

Efter den succéartade sommaren har ”Mondo” satsat mer på att ta det lugnt, i alla fall om man bortser från 100-metersduellen mot norske häcklöparen Karsten Warholm. Duplantis krossade norrmannen i duellen och fick ta emot folkets jubel.

Hur ska man ens summera sitt livs bästa sommar? ”Mondo” gör ett försök att beskriva hur det varit för honom.

– Det är alltid svårt. Det känns fortfarande som att jag är ”on the cloud”, men det har varit ett helt fantastiskt år för mig. Det blir svårt att toppa det här, men det är helt okej och jag behöver inte göra någonting bättre än jag gjorde. OS och världsrekord på sista försöket, det jag drömt om sen jag var liten, berättar han för UNT.

Under tisdagens besök i Uppsala fick ”Mondo” ta emot folkets jubel på hemmaplan i IFU Arena. Upsala IF:s medlemmarfick komma till hallen för att hälsa på, ta kort på och fira OS-guldet tillsammans med huvudpersonen själv. I samband med firandet avslöjade UNT att nästa års upplaga av Mondo Classic (en stavhoppsgala för världseliten) kommer att avgöras senare än tidigare år. 13 mars är datumet satt till. Ungefär en månad senare än vad som först var tanken.

LÄS MER: Armand Duplantis har tjänat flera miljoner under 2024

– Jag är glad över att vi kunde göra det lite senare. Det kan ge mig lite tid och paus. Jag kommer bara vara i bättre form när det är senare så jag tror att det är bättre för alla. Jag har snackat med alla grabbar och vi ska ha alla de bästa i världen här på IFU i Uppsala, säger Duplantis.

Kan strunta i VM

Galan arrangeras åtta dagar innan inomhus-VM i Kina äger rum. Det är ingenting som Duplantis ens har funderat över. Han verkar inte supertaggad på att göra upp om guldet på världsmästerskapet. Det är tveksamt om han kommer att ställa upp, det har han inte bestämt ännu.

– VM? Ska jag köra? Ska jag vara helt ärlig har jag inget schema vad jag ska göra under inomhussäsongen. Jag vet bara att jag ska köra Mondo Classic och Renaud Lavillenies tävling i Frankrike men i övrigt är det är det ganska öppet och jag vet inte vad jag ska göra annars. För mig är det viktigaste att fokusera mest här på Uppsala och Mondo Classic, säger han.

LÄS MER: Här träffas Armand Duplantis och Zlatan Ibrahimovic i Milano – nya bilderna på svenska superstjärnorna

Klart Armand Duplantis måste vara med på VM, annars kan det väl knappast ens kallas för världsmästerskap? Du kommer säkert att känna suget när det närmar sig.

Vad tycker du om ”Mondos” tävlingssommar? Skriv gärna en kommentar på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev