Börje Salmings val av Sveriges bästa hockeyspelare är ren respekt

Vi får aldrig glömma bort ikonen Börje Salming.
Och vad han har gjort för svensk idrott genom åren.
Börje har själv fått utse Sveriges bästa hockeyspelare någonsin och det är ren respekt.

24 november 2022 kommer för alltid att vara en sorgens dag för svensk hockey. Då somnade en av vårt lands största idrottsikoner, nämligen Börje Salming.

Salmings storhet

Han dog i sviterna av den obotliga nervsjukdomen ALS men hans namn och arv kommer att leva kvar i den svenska hockeysjälen. Salming är en av våra mest folkkära hockeyhjältar genom tiderna och satte ett djupt avtryck med sin uppoffrande spelstil.

LÄS MER: Inge Hammarströms stora irritation efter hyllade tv-serien om Börje Salmings liv – ryter nu till: ”Det var en katastrof”

Börje blev en pionjär i NHL som en av de tidigaste svenskarna att acklimatisera sig och banade väg för så många landsmän som skulle komma efter honom. När han själv fick utse sitt allra bästa minne från karriären så var svaret alltid detsamma.
– Det är när jag fick en ”standing ovation” i Toronto under Canada Cup 1976. Hade någon frågat mig dagen efter, hade jag inte tyckt att det var så stort. Men med tiden har jag förstått hur stort det var. Jag hade inte en jäkla aning om att jag skulle bli så hyllad. Jag trodde folk skulle vara så patriotiska att jag skulle bli utbuad istället, sa han i en intervju med Sportmagasinet 2006.

Börjes allra bästa

När samma tidning skulle utse Sveriges 100 främsta hockeyspelare genom tiderna så hittade vi legendarer som Thomas Steen på en femteplats, Nicklas Lidström var fyra, Mats Sundin blev trea och Salming kom på en andraplats, bara slagen av ettan Peter Forsberg. Salming var stolt över sin fina silverplats på listan.
– Ja, verkligen. Det är alltid svårt att jämföra spelare ur olika generationer. Och det var ju inte alls den fokusering kring NHL på min tid som det är i dag. Så jag är mer än nöjd. Det är alltid kul att bli uppskattad, sa han i intervjun.

LÄS MER: Dan Labraaten säger nu det som alla svenskar måste få veta om Börje Salming: ”Det pratas för mycket om hur tuff han var men…”

När Börje Salming sedan själv fick chansen att utse vem som är Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna så tänkte han efter rejält. Och levererade sedan det mest respektfulla svaret när han avslöjar sin etta.
– Oj oj oj, det är svårt. Om jag säger ”Sura-Pelle” (Ronald Pettersson) så säger alla yngre – vem är det? Men alla som har sett honom håller väl med om att det var en stor spelare. Men jag får väl säga Mats Sundin. Tittar man på alla avgörande mål och insatser han har gjort i OS och VM, så blir man imponerad.

Visst är det ett bra val av den bortgångne Börje Salming? Dela artikeln och säg din åsikt!