Linn Svahn med kontroversiellt utspel om skid-VM: ”Det är skit”

Med karriärens bästa säsong i bagaget väntar nu en vinter med VM som det stora målet.
Då säger längdstjärnan Linn Svahn:
– VM är bara en skittävling.

Linn Svahns värdering av VM har att göra med att frågan om hennes tankar om mästerskapet i Trondheim nästa år ställs till henne när tävlingssäsongen är knappt två månader bort.

– Mästerskap är alltid det största, det som man värderar högst. Det är klart att jag ser fram emot det. Men det är ganska skönt att vara distanserad från det så länge man bara kan. När jag är ute och tränar är det inget jag tänker på riktigt, säger 24-åringen under landslagets läger på hög höjd i Italien.

Svahns utspel

Här och nu är det mest fokus på vad som gör henne starkare.
– Jag är ganska separerad från tränings-jag och tävlings-jag. När man står här och har lite distans till tävlingssäsongen tänker man att VM är inte hela världen. Det är ju speciellt med mästerskap, det är ju stort. Men det är inte så stort heller, VM är bara en skittävling, säger hon och skrattar.

LÄS MER: Mona Brorsson avslöjar nu sanningen om Stina Nilsson i skidskytte

Förra säsongen vann Svahn sex individuella världscuplopp – fem i sprint och en seger på 15 kilometer klassiskt – och hade ytterligare sju pallplatser. Svenskan vann sprintcupen och utmanade Jessie Diggins, USA, om totalsegern, men hon fick ge sig i avslutningen i Falun.
– Det var min bästa säsong någonsin. Jag tror aldrig jag haft så roligt som förra säsongen. Det var ett riktigt bra år. Det är kul att det hör ihop – att man har det bra och det går bra. Då är idrott fint.

Det var även då Svahn kom tillbaka till landslaget efter att hon och tillsammans med Frida Karlsson och Maja Dahlqvist kört en säsong i egen regi.
– Jag tycker att förra säsongen var den bästa någonsin i förbundsregi. Vi gjorde en tydlig plan på våren, hela laget ihop. Det här vill vi utveckla och så här vill vi göra. Sedan löpte vi den linan ut hela året och vi fick utveckling. Den delaktigheten var jättebra.

”Bryr mig inte”

När Svahn vann sprinten i Tour de Ski-premiären dagen före nyårsafton i fjol var det hennes första seger i en världscuptävling på över 1 000 dagar.

LÄS MER: Therese Johaugs tvivel över Frida Karlssons framtidsplaner

Hon hade nära två års skadeproblem i en axel efter en vurpa under ett världscuplopp i Ulricehamn i början av 2021.
– Det var först i fjol jag kunde börja träna utifrån vad jag vill träna, inte bara det jag kan träna. Och då fick jag ju direkt effekt.

Så hur bra kan du bli i vinter?
– Ingen aning! Det är alltid svårt att sia nu hur det kan gå i vinter. Just här och nu bryr jag mig inte, säger Linn Svahn.

Vad tycker du om Linn Svahns oväntade ord? Dela artikeln och säg din åsikt!

Fakta: Linn Svahn

Född: 9 december 1999 (24 år).

Klubb: Östersunds SK.

Debut i världscupen: 16 mars 2019.

Främsta meriter: Vinnare av sprintcupen 2019–2020 och 2023–2024, totaltvåa i världscupen 2023–2024, har vunnit 15 individuella världscuplopp och har ytterligare åtta pallplatser.

Höjdpunkter i vinter:

• 22–24 november: Sverigepremiär, Bruksvallarna.

• 29 november–1 december: Världscuppremiär i Ruka, Finland.

• 28 december–5 januari: Tour de Ski i Toblach och Val di Fiemme, Italien.

• 14–16 februari: Världscupen i Falun, Sverige.

• 26 februari–9 mars: VM i Trondheim, Norge.

• 15–16 mars: Världscupen i Holmenkollen, Norge.

• 21–23 mars: Världscupavslutning i Lahti, Finland.