Färjestad-ikonen Christian Berglunds son Jack gör succé i SHL

Hans pappa spelade nästan 500 matcher för Färjestad och blev svensk mästare säsongen 2010/2011.
Nu går 18-årige Jack i pappa Christian Berglunds fotspår – men ändå på sitt eget sätt.

– Han har alltid varit på min sida och även om jag går min egen väg, så har han alltid stöttat mig, säger Jack till Expressen.

Christian Berglund, 44, hade en fin karriär i SHL, hockeyallsvenskan, schweiziska NLA och i NHL. Under sina tre år i Nordamerika spelade han matcher för New Jersey Devils och Florida Panthers, samt för deras farmarlag. I Schweiz tillbringade han fem år. Men det var framför allt i sitt älskade Värmland som han kom till sin rätt. Nio säsonger i högstaligan med Färjestad och totalt 233 poäng blev det till slut innan karriären avslutades i BIK Karlskoga.

Jämförs med sin pappa

Nu är det en ny generation som huserar i Löfbergs Arena. Under sina första år i livet bodde Jack Berglund, 18, i Schweiz, men när han var fem flyttade familjen hem till Karlstad. Hans pappa var tillbaka i FBK. Samma klubb som Jack nu själv spelar i.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det här är den klubb jag supportat i hela mitt liv och att då få vara en del av den är sjukt coolt. Det är nästan lite overkligt. Jag försöker bara njuta av det. Det är sjukt kul att ledningen tror på mig och jag försöker bara ta vara på tiden och göra jobbet varje dag, säger han till Expressen.

Redan i fjol fick Jack chansen att debutera för Färjestad, han gjorde mål direkt mot Skellefteå. I år har han fått ett rookiekontrakt och tränar och spelar med A-laget, men spelar ibland vissa matcher med J20-laget också. Givetvis jämförs han mycket med sin pappa. Det är ofrånkomligt. Men heller ingenting som stör Jack.

LÄS MER: Jätteilskan i Färjestad efter chockförlusten mot SHL-jumbon HV71

– Min pappa har varit min största idol under hela min uppväxt. Han har hjälpt mig skitmycket på vägen. Han har ju gjort samma resa och det gör att jag alltid har någon att fråga om tips och sådant. Han har alltid varit på min sida och även om jag går min egen väg, så har han alltid stöttat mig. Jag vet alltid var han finns. Det har varit viktigt för mig, säger han.

Draftades i somras

I somras gick han i andrarundan i NHL-draften, till Philadelphia Flyers, som nummer 51 totalt. 26 år tidigare gick pappa Christian till New Jersey Devils som nummer 37.

– Jag, syrran och farsan var där. Det var en häftig upplevelse och en dröm som gick i uppfyllelse. Det var nästan lite overkligt, men det börjar sjunka in lite nu. Det var sjukt kul, säger han.

LÄS MER: De är tydliga favoriter till att vinna SHL – alla pekar ut storklubben för SM-guldet: ”Det är kraftigt överdrivet”

Just nu tillbringar Jack mycket tid i gymmet med lagets fystränare Richard Kalenius. De jobbar fokuserat på att Jack ska lägga på sig några kilo muskler och samtidigt bli snabbare, vilket kan vara en komplicerad ekvation att få ihop. Samtidigt som han ägnar mycket tid åt att träna och spela matcher så försöker han att fortsätta med sina gymnasiestudier och klara av skolan.

Han har framtiden för sig, den blott 18-årige Jack Berglund. Stort lycka till med din hockeykarriär.

Vem tycker du är Färjestads bästa spelare genom tiderna? Kommentera och motivera på Sportbibelns Facebook-sida.

 

Läs mer om...