HV71:s stjärnvärvning Joona Luoto har mystisk ögonskada

HV71:s nyförvärv Joona Luoto har inte spelat sedan SHL-premiären.
Nu har han synts träna med solglasögon på sig, men det är ännu oklart vad exakt som är fel.
– Han har haft lite besvär med ögonen som vi jobbar på och försöker få rätsida på, berättar lagläkaren Jonas Kalman till Jönköpings-Posten.

I somras anslöt finske Joona Luoto, 27, från schweiziska SC Bern, till HV71. Han har tidigare spelat i Tappara i hemlandet, Winnipeg Jets och Columbus Blue Jackets i NHL samt i olika AHL-klubbar. Starten i Jönköping har inte blivit som det var tänkt för Luoto.

”Vi håller på och testar lite”

Forwarden insjuknade efter premiärmatchen mot Växjö (3-4-förlust) och har inte spelat sedan dess. Han har missat sex omgångar hittills och väntas missa ytterligare matcher. Klubben har inte velat gå ut med varför stjärnvärvningen saknats, men nu berättar lagläkaren Jonas Kalman för lokaltidningen Jönköpings-Posten att det rör sig om ett ögonproblem.

– Han har haft lite besvär med ögonen som vi jobbar på och försöker få rätsida på. Vi håller på och testar lite för att se om vi kan lösa det, säger han.

Den här veckan kunde Joona Luoto börja träna på is igen. Han sågs på Husqvarna Garden med solglasögon på sig förra veckan. Då började det ryktas om att han råkat ut för en hjärnskakning. Lagläkaren dementerar det, men kan samtidigt inte ge en tydlig förklaring på vad som är fel.

LÄS MER: Jätteilskan i Färjestad efter chockförlusten mot SHL-jumbon HV71

– Vad vi vet har det inte hänt något som gjort att han fått problem med ögonen. Vi har inte sett att han fått någon smäll eller så, han hade lite sjukdomsperiod innan men det här med ögonen har blivit kvar efter det. Vi har ett par teorier som vi jobbar efter och har lite extern hjälp med ögonbiten. När det är löst kan han köra för fullt, säger Jonas Kalman.

Kan komma tillbaka snart

Än är det lite tidigt att förvänta sig en comeback för Joona Luoto. Som tidigast är han tillbaka nästa vecka, men förmodligen senare än så. Han kommer att missa ett par viktiga matcher för HV71, som alltjämt kämpar i SHL:s tabellbotten. De har däremot lyckats vinna två matcher nu och är på elfte plats.

– Det blir bättre och bättre så vi hoppas att han snart ska vara tillbaka, även om det är svårt att sätta en prognos när vi inte riktigt vet vart felet ligger. Men jag skulle inte tro att han spelar den här veckan, han behöver få träna ett par riktiga pass först innan han är redo för match, säger Kalman om Luoto.

LÄS MER: Färjestad-ikonen Christian Berglunds son Jack gör succé i SHL

Ytterst märklig ögonskada som nyförvärvet Joona Luoto drabbats av. Vi får hoppas att han snart är tillbaka igen.

Krya på dig, Joona. Det är säkert många HV-supportrar som önskar att du vore tillbaka på isen redan den här veckan.

 

Läs mer om...