Peter Forsberg slutade att titta på hockey efter skadan

I februari 2011 tvingades Peter Forsberg inse att han inte skulle kunna spela något mer på grund av sin återkommande fotskada.
När han lade skridskorna på hyllan fattade han också ett annat beslut: Sluta titta på hockey.
– Jag var lite less och ville komma undan lite, säger han till Hockeysverige.

Han är en av Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna, med två OS-guld, två VM-guld, två Stanley Cup-bucklor och mängder med individuella utmärkelser på sin meritlista. Peter ”Foppa” Forsberg, 51, är verkligen en av sportens stora namn – men efter att han tvingades lägga av i början av 2011 tog han en paus från hockeyn.

Gör comeback i tv-rutan

Forsberg led av ett fotproblem under slutfasen av karriären och han var skadad i mer eller mindre fem år. Efter åren i NHL med Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Nashville Predators tog han beslutet att flytta hem till Modo. Där gick det stundtals lite bättre och foten höll i perioder. Men sedan gjorde han ett sista försök i Colorado igen… vilket inte gick något vidare.

Efter spelarkarriären har ”Foppa” synts som hockey-expert i tv i olika sammanhang. Det har dock inte blivit några långvariga gig. Nu är han däremot aktuell för ännu en återkomst, denna gång som expert i Viaplays NHL-sändningar.

– Ja, men så var det i hockeyn också, att jag höll på med en massa comebacker. Nu vet jag inte om det här kan kallas comeback, men jag tycker det är kul med hockey och vill promota den så mycket jag kan. Det är grunden till varför jag håller på med det här, säger han till Hockeysverige.

LÄS MER: Peter Forsberg hade ett annat favoritlag i SHL som barn – avslöjar varför han ratade Modo för rivalen

Tog en paus från hockeyn

Glädjen till hockeyn har däremot inte alltid funnits där, som den gör nu. Det fanns en tid då Peter Forsberg helst ville slippa se någon hockey alls. Det var i samband med att han avslutade karriären på grund av sin besvärliga fotskada. Då blev det för smärtsamt att ständigt påminnas om det som hade kunnat vara. Han bestämde sig då för att ta en liten paus.

Lyckligtvis varade inte det uppbrottet för evigt. Nu när han passerat 50 och de tre barnen börjat växa till sig finns det mer tid att sitta och titta på sporten som han älskar.

– Första året var jag lite less och ville komma undan lite. Just för det här med foten, problemen med den, hade jag inte drivet utan såg mer på fotboll. Senaste åren har det faktiskt blivit mycket hockey. Jag skulle tidigare kanske inte komma på att se exempelvis Rögle mot Leksand en tisdagskväll. Alltså en match där inte Modo var med. Det kan jag faktiskt göra nu och tycker att det har blivit kul med hockeyn igen och följer många spelare, säger han.

”Vill ändå veta vad jag pratar om”

Han har tidigare varit expert både under OS- och VM-sändningar, men nu blir det alltså en längre säsong, flera matcher och helt enkelt mer att hålla koll på. Det kommer att bli lite svårare för honom att hinna med allting.

– Svårigheterna, om vi ska prata NHL, är att jag inte hinner se alla matcherna och vilka kedjekombinationer lagen har. Jag vill ändå hinna med att se Modo och även någon match i Hockeyallsvenskan då och då. Om jag dessutom ska se allt i NHL skulle det bli tio matcher varje natt och det funkar såklart inte, men jag kommer såklart se höjdpunkter. Ska jag sitta i tv:n vill jag ändå veta vad jag pratar om, säger han.

LÄS MER: Peter Forsberg erkänner nu vad han tycker om Niklas Wikegård

Peter Forsberg kommer även att vara med i Viaplays nya hockeysatsning ”Godmorgon NHL!” som sänds en timme varje måndag- och fredagmorgon. Avsnitten kommer även ut som podcast. Där syns och hörs, utöver ”Foppa”, intressanta personer som Niklas Jihde, Jacob Josefson, Jonatan Lindquist, Niklas Wikegård och Erik Granqvist.

Peter Forsberg är verkligen en av de allra största hockeyspelarna någonsin, inte bara i Sverige utan i världen. Så härligt att få höra hans tankar och åsikter om NHL, världens bästa hockeyliga.

Kommentera, dela och gilla-markera gärna artikeln.

 

Läs mer om...