Maja Dahlqvist avslöjar varför hon flyttade till Norge

Hon är en av Sveriges bästa längdskidåkare, men har flyttat till Norge för att bli bäst i världen.
Här är Maja Dahlqvists nya ord om varför hon numera bor i Trondheim.
– Det är skidåkare överallt och det är väldigt häftigt att se, säger hon i ett videoklipp på Instagram.

Hon har ett silver och ett brons från OS 2022 i Peking. Dessutom har det blivit två guldmedaljer och två brons från de tre världsmästerskapen som hon deltagit i. Maja Dahlqvist, 30, är en svensk sprinter av rang. Det har hon redan bevisat. Frågan är om hon kan plocka fram det lagom till VM i Trondheim i februari nästa år?

Bott i Norge i ett halvår

Ja, de flesta skidåkare har världsmästerskapet som sitt stora fokus den här säsongen. Vissa offrar sin medverkan i Tour de Ski och ställer in världscuptävlingar för att kunna optimera formen lagom till månadsskiftet februari-mars.

En som verkligen satsat mot VM länge är Maja Dahlqvist, som är så dedikerad att hon till och med bosatte sig i staden där mästerskapet ska arrangeras. I april gick flyttlasset till Trondheim. Vissa ser det säkert som landsförräderi. Men faktum är att Maja Dahlqvist valt att flytta till Norge för att det på sikt ska gynna Sverige. Hennes mål är nämligen att plocka så många medaljer som möjligt under VM 2025.

LÄS MER: Maja Dahlqvist bryter tystnaden om hälsoproblemen: ”Mysterium”

– Lägenheten är lite större än den jag hade i Falun. Helst hade jag önskat ett till rum, nu är det ett sovrum. Men det är en bra start och än så länge trivs vi. Det är lite grejer att fixa, men det känns som hemma, sa hon till SVT efter flytten från Falun.

– Det finns oändligt med träningsrundor och det är väl lite av längdskidåkarnas Mekka här.

Majas nya ord

När Maja Dahlqvist nyligen intervjuades på Instagram av VM:s officiella konto Trondheim25 i samarbete med Svenska skidförbundet fick hon svara på frågor om hur det gått för henne med flytten västerut. Bland annat ombads hon förklara varför hon tog sitt pick och pack i våras för att bege sig till Trøndelag.

– För ny miljö och för VM, absolut, säger hon.

Hon delar också med sig av att hon och norska åkaren Ane Appelkvist Stenseth har tränat mycket ihop under sommaren och hon slår även ett slag för att den norska staden är fantastisk på så sätt att det finns oändliga träningsmöjligheter, variationen är så stor. Hur är det i övrigt att leva som professionell skidåkare i Trondheim?

LÄS MER: Svenska skidstjärnornas tuffa beslut inför vintern väcker reaktioner – flera väljer att nobba rekordtidigt: ”Lägg ned det”

– Absolut inte ensamt ska jag säga. Det är skidåkare överallt och det är väldigt häftigt att se, säger hon.

– Jag gillar att det är hav nära överallt, så det är väldigt lyxigt för mig. Jag tycker det luktar semester. Så jag drar gärna ner till havet, säger Maja om vad hon gör på fritiden när hon inte tränar.

Bra att du har en plan som du följer, Maja. Förhoppningsvis leder den till någonting gott, precis som du velat.

Lycka till med den nya säsongen och framför allt stort lycka till på VM i februari.