Niklas Wikegård fick Christian ”Fimpen” Eklund att byta spelstil

När Niklas Wikegård tog över Djurgården 2002 gav han Christian Eklund ett viktigt råd som kom att bli avgörande för hans karriär.
Nu berättar ”Fimpen” om tränarens uppmaning.
– Då fick jag göra ett val. Han ställde mig mot väggen, säger han till Hockeysverige.

Han växte upp i Haninge, började spela hockey i Vendelsö och blev sedan proffs i Djurgården. Christian ”Fimpen” Eklund, 47, gjorde tio säsonger för Järnkaminerna och har blivit en otrolig klubblegendar. Mycket tack vare sin uppoffrande spelstil.

Ställde ”Fimpen” mot väggen

Han fick chansen att debutera i a-laget säsongen 2001/2002. Han fick snabbt en stor roll i laget och spelade ihop med Kyösti Karjalainen och Micke Johansson. Säsongen därpå fick Djurgården en ny tränare. Niklas Wikegård, 61, var tillbaka i föreningen, nu som huvudtränare i stället för assisterande som han varit 1996.

Direkt när Wikegård klev in i båset hade han ett viktigt meddelande till Christian ”Fimpen” Eklund. Han behövde förändra sig för att ha en chans att få speltid. Uppmaningen kom som en chock, men ju mer han funderade på det desto mer förstod han att det var en bra idé.

– Då fick jag göra ett val. Han ställde mig mot väggen. Jag var center på den tiden. Då frågade han mig: ”Antingen satsar du som center, playmaker i någon av topp två linorna… (”Där hade vi OttossonEspen Knutsen och Micke Johansson. Vi hade sjukt bra centrar”) … eller så väljer du att bli en tredje, fjärde-gnuggare, då kan du spela här i tio år”, berättar Eklund för Hockeysverige.

LÄS MER: När Niklas Wikegård avslöjar sitt riktiga namn är det inte lätt att hålla sig för skratt – det skulle han heta egentligen: ”Vågar inte ens säga”

– Jag valde att gnugga i tredje, fjärde, bli duktig på boxplay och ”döda ner” spelare. Det blev att jag bytte spelstil, nästan på dagen, för jag var inte så från början. Nu skulle jag bli bra på att teka, täcka skott och spela boxplay. Det här övade jag på hela den säsongen och mycket riktigt fick jag spela mycket i dom situationerna, fortsätter han.

”Var stort av Wikegård”

Valet att göra precis det som Wikegård bad om fattade han relativt snabbt. Med facit i hand var det också helt rätt, det gjorde mycket riktigt honom till en ovärderlig spelare med annorlunda spetsegenskaper som Djurgården hade nytta av i många år. Eklund säger att han såklart hellre velat vara ”en Bremberg som gjorde en massa poäng”, men att han inte var tillräckligt bra och att han därför aldrig hade fått spela.

– Jag tycker det var stort av Wikegård att säga ”Vill du spela kvar och mycket, gör så här”. Nu hade jag haft honom i juniorerna och kände honom ganska bra. Idag är jag glad att jag gjorde så och jag tyckte om det jobbet. Jag hade nog aldrig heller blivit en så pass bra spelare om jag försökt stånga mig in som första- eller andrafemman-spelare, säger Eklund.

LÄS MER: Peter Forsberg erkänner nu vad han tycker om Niklas Wikegård

Christian Eklund gjorde 64 mål på 521 matcher för Djurgården. Hans son William, 22, gjorde tre säsonger i Dif innan han flyttade till San José Sharks i NHL. Hans yngre son Victor, 18, spelar med Djurgården i hockeyallsvenskan nu.

Christian Eklund har alltså mycket att tacka Niklas Wikegård för att hans karriär blev som den blev i Djurgården. Spännande att läsa om hur det gick till.