Mats Sundins stora sorg efter Wade Belaks död

Mats Sundin lämnade Toronto Maple Leafs 2008.
Tre år senare fick han besked att en av hans bästa vänner därifrån, Wade Belak, hade tagit livet av sig. Han skriver om vännen i sin nya självbiografi ”Tur och retur – min berättelse”.
– Det sätter sina spår. Sådant här har man ju alltid kvar sedan, säger Sundin till Expressen.

Äntligen har Mats Sundin, 53, skrivit sin självbiografi. Det amerikanska bokförlaget Simon & Schuster har tjatat på honom i fem år, nu har det blivit verklighet. ”Tur och retur – min berättelse” släpps den 22 oktober och den handlar dels om hans uppväxt i 70- och 80-talets Sverige med föräldrar som hade ansträngd ekonomi, dels om hur han blev en hyllad NHL-stjärna och om OS-guldet med Tre Kronor.

Kom som en chock

I boken skriver han, tillsammans med författaren Amy Stuart, berättar ”Sudden” också om hur det var när han fick dödsbeskedet om vännen Wade Belak. Belak och Tie Domie var Toronto Maple Leafs två tuffingar under tiden Sundin var där. De skyddade honom på isen och var även hans vänner utanför.

2011, när Wade Belak var 35 år, begick han självmord. Han hade drabbats av den progressiva degenerativa sjukdomen CTE (Kronisk traumatisk encefalopati), oftast drabbar det personer med en historia av repetitivt hjärntrauma, som exempelvis hockeyspelare. Belak orkade inte leva längre.

– Det var en chock. Det är som med Börje (Salming). Allt han gick igenom med ALS. Det sätter sina spår. Sådant här har man ju alltid kvar sedan. Det var svårt efteråt, berättar Mats Sundin i en intervju med Expressen.

LÄS MER: Mats Sundin utser Sveriges största spelare någonsin med den roligaste piken till Nicklas Lidström: ”Jag och Foppa kan ju säga…”

”Fanns ju inga sådana tecken”

Under åren de kände varandra var Wade Belak alltid en glad person och ”Sudden” kunde aldrig gissa att han egentligen var deprimerad. Dödsfallet tog hårt på honom.

– Det är ju väldigt svårt att veta vem som mår dåligt. Det fanns ju inga sådana tecken under de åren vi spelade ihop. Det var fruktansvärt. Man vet ju aldrig vem som drabbas av psykisk ohälsa. Han var ju så glad och framåt, säger han.

Han tror till viss del att det kan ha att göra med den spelstil som både Wade Belak och Tie Domi hade. De tvingades vara fysiska och slåss på isen, någonting de inte alltid själva valde. Men Belak hade fått höra att det var enda chansen för honom att få spela i NHL, så han fortsatte att vara den hårding som han formats till.

LÄS MER: Börje Salmings val av Sveriges bästa hockeyspelare är ren respekt

– Ja, absolut. Wade och Tie, den typen av spelare. Tänk dig att ha det som jobb på matcherna. Om du ska behålla jobbet måste du slåss under säsongen. Du behöver inte slåss kanske varje match, men de vet själva att det är vad jag måste göra för att behålla platsen i laget. Jag har alltid sagt att det är absolut det tuffaste och svåraste jobbet i NHL, säger Mats Sundin.

Vänd dig hit om du mår dåligt

  • En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
  • Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
  • Ring alltid 112 om läget är akut.
  • BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.
  • BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
  • www.bris.se
  • Självmordslinjen: 90 101, chat.mind.se.
  • Jourhavande präst: Nås via 112.
  • Föräldratelefon: 020-85 20 00.
  • Jourhavande kompis: 020-22 24 44.
  • Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.se
  • Telefonjouren: 020-18 18 00.
  • Jourhavande medmänniska: 08 – 702 16 80

Så oerhört tragiskt på många sätt och vis. Psykisk ohälsa är verkligen ingenting man ska blunda för.

Tack för att du vågade och ville berätta, Mats. Det ska bli så intressant att få läsa mer om ditt liv i din nya bok.