Fredrik Modin stannade kvar i USA efter hockeykarriären

Fredrik Modins meritlista är helt otrolig, ändå faller forne NHL-stjärnan och Tre Kronor-hjältens karriär ofta i glömska för att han aldrig fått de största rubrikerna.
Nu berättar 50-åringen hur han lever sitt liv i dag.
– Det är inget snack om att familjen är rotad i USA, särskilt våra barn, säger han till Sundsvalls Tidning.

Bara nio svenska hockeyspelare genom tiderna är med i den så kallade trippelguldklubben. En av de som vunnit VM-guld (1998) och OS-guld (2006) med Tre Kronor samt Stanley Cup, med Tampa Bay Lightning 2004, är Fredrik Modin. Förra veckan fyllde han 50 år, vilket firades hemma i Columbus, Ohio.

Stannat med familjen i USA

Efter mer än 900 NHL-matcher avslutade Modin karriären 2011. Då hade han hunnit att representera Timrå, Brynäs, Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning, Columbus Blue Jackets, Los Angeles Kings, Atlanta Trashers och Calgary Flames.

När skridskorna låg på hyllan valde familjen att stanna kvar i USA. De hade bott där i 14 år och barnen Jesper och Ida hade vuxit upp där. Det blev naturligt att stanna i Columbus. 13 år efter att Fredrik Modin lade av med hockeyn lever han ett helt annat liv.

– Jag är pensionär på heltid. Jag gör egentligen inte så mycket, jag jobbar ju inte. Sen har jag lite hobbys jag sysslar med, träffar kompisar och umgås. Jag är även lite involverad i välgörenhetsprojekt med de klubbar jag tidigare representerat och försöker väl ha lite egna projekt. Det känns som att det är fullt upp, men egentligen kanske det inte är det. Jag trivs i alla fall väldigt bra med att vara pensionär på heltid, säger han till Sundsvalls Tidning.

LÄS MER: Fredrik Modin lämnade ishockeyn helt och har inte rört grillorna på flera år – så ser hans helsköna liv ut i dag

Inte bott i Sverige på 28 år

Om man bortser från lock out-säsongen 2004/2005, då Modin spelade i Timrå, har han inte bott hemma i Sverige sedan 1996. Då gick flyttlasset från Gävle till Toronto. Men han återvänder alltid till Njurunda, söder om Sundsvall, varje sommar. Hans bror Anders bor där och ishallen i trakten är döpt efter de två stora hockeyspelarna som kommer därifrån: Modin och Zetterberg-hallen. Han säger att det alltid kommer att vara hans hem.

– Det har blivit lite mindre de senaste åren, dels på grund av covid och dels för att våra två barn nu går på college och börjar komma in i det vuxna livet. De har ju inte längre några sommarlov och vi riktar in oss på dem främst. Men i somras blev det ganska bra med tid, då var vi hemma i två månader, berättar han.

Framtiden är däremot oviss för Fredrik och familjen. Han är van vid att flytta runt och utesluter ingenting. De har ett hus i Columbus, ett sommarhus i Florida och ett i Njurunda. Det återstår att se var ”pensionären” och hans fru Linda rotar sig framöver.

LÄS MER: Mats Sundin berättar om skräckskadan som nästan gjorde honom blind – avslöjar varför ena ögat sitter längre ner

– Vi har lärt oss att saker kan hända och vända väldigt snabbt. Vi har ingen femårsplan eller så utan vi tar saker och ting efter hur de spelar ut sig. Men det är inget snack om att familjen är rotad i USA, särskilt våra barn. Sedan saknar vi Sverige såklart, framför allt våra vänner och familjer men vi har ju somrarna. Så här långt har det också fungerat väldigt bra, säger han.

Spännande att höra om hur livet ser ut för trippelguldsvinnaren Fredrik Modin. Det verkar ju inte gå någon nöd på honom och familjen i USA.