Svenska kritiken efter att Lebrun fick spela EM-final i pingis

Felix Lebrun diskades i singelturneringen men fick ändå spela i EM-finalen i dubbel. Väl där vann han och hans bror Alexis mot Truls Möregårdh och Anton Källberg.
Nu riktas skarp kritik mot att Lebrun ens fick delta.
– Jag har pratat med några under den här turneringen att det har varit lite andra regler för vissa andra spelare, säger Radiosportens expert Ulf Tickan Carlsson.

Det blev inget svenskt guld i EM-dubbelfinalen i österrikiska Linz. Truls Möregårdh och Anton Källberg fick stryk av de franska bröderna Alexis och Felix Lebrun med klara 0-3 i set. Att den sistnämnde brodern ens fick vara med förvånar många, eftersom han blev diskvalificerad från singelturneringen då han fick rött kort.

”Aldrig varit med om det innan”

Beskedet om att Felix Lebrun fick spela i dubbelfinalen kom sent på lördagskvällen efter att det hållits ett långt domarmöte. Där diskuterade de huruvida Lebrun – som fick ett rött kort då han sulade iväg sitt racket i ilska då han förlorade i singelturneringen – skulle räknas som diskad även i dubbeln mot Sverige.

Hade domarna fattat beslutet att Felix Lebrun skulle tvingas hem så skulle Frankrike behöva lämna W.O. och Sverige hade då vunnit EM-guldet. Nu blev det alltså inte så, vilket kritiserats av många. Bland annat av Radiosportens expert Ulf Tickan Carlsson.

Han hänvisar till ett liknande fall i fjol, på EM i lag, där dansken Anders Lind blev diskvalificerad i kvartsfinalen i en lagmatch för samma händelse. Därför borde denna händelse avgjorts på samma sätt tycker han.

LÄS MER: Truls Möregårdh är rädd för att misslyckas efter OS-succén

– Jag pratade med överdomaren som motiverade på det sättet att han blir diskvalificerad från singelturneringen helt och hållet. Kommer inte stå med, inte få några rankingpoäng eller någonting men kommer få spela vidare i dubbelturneringen då. De menar på att det är olika klasser då och hänvisar till att han är diskad i en klass men okej i en annan klass. Det här beslutet är unikt på något sätt. Det har aldrig hänt innan. Jag har aldrig varit med om det innan, säger han till Radiosporten.

Kände sig överkörda

Ulf Tickan Carlsson har en tydlig tanke på hur domarkåren borde gjort – och de måste ändra sitt tankesätt i framtiden. Annars finns risken att fler kommer bli sura för att liknande incidenter bedöms olika.

– Det är svårt att spekulera i eller ha någon åsikt om för det har aldrig hänt. De måste nog titta på det här och göra klara regler för vad som gäller framöver så spelarna vet vad som gäller. Jag har pratat med några under den här turneringen att det har varit lite andra regler för vissa andra spelare. De måste nog sätta sig ner och göra det klart och tydligt, säger han.

Truls Möregårdh och Anton Källberg valde att uttalat sig om det rent sportsliga efter förlusten i finalen. De kände sig överkörda och var uppenbart besvikna.

LÄS MER: Truls Möregårdh bröt mot dopningsreglerna

– Det har varit en tung dag, men en rolig och lång vecka. De kan spela så här bra och när de gör det så är det otroligt svårt att slå dem, säger Truls, som alltså lämnade EM med silver i dubbel och brons i singelturneringen.

Det här är minst sagt märkligt, att domarna bedömde på det sättet vilket de tydligen aldrig gjort förut.

Så synd att det inte gick vägen för er, Truls och Anton. Ni gjorde ert bästa och kämpade – mer än så kan man inte begära. Fortsätt så!