Det tycker svenska skidskyttarna om Mona Brorsson i tv

Förra säsongen var hon deras kollega, nu kommer hon bedöma deras insatser i SVT:s ”Vinterstudion”.
De svenska skidskyttarna delar med sig av sina ärliga åsikter om att Mona Brorsson blir tv-expert.

– Jag litar på Mona, hon är på andra sidan men jag tror att lojaliteten finns kvar hos oss, säger Elvira Öberg till Östersunds-Posten.

Efter nästan tio år i det svenska landslaget i skidskytte valde Mona Brorsson, 34, att tacka för sig. Då hade hon hunnit med att delta i åtta VM och två OS. Sammanlagt blev det ett VM-silver, två OS-medaljer och tre EM-guld samt 18 pallplatser i världscupen.

Flyttat till Stockholm

Nyligen stod det klart att Mona Brorsson kommer att ersätta Helena Ekholm som skidskytteexpert i SVT:s ”Vinterstudion” kommande säsong. Hon och sambon Gustav Larsson, tidigare vallare i skidskyttelandslaget, har precis flyttat till huvudstaden för att testa på ett nytt äventyr.

– Vi kände i våras när jag slutat med skidskyttet att båda är färdiga med skidåkningen, i alla fall prestationsdelen. Vi hade bott i Östersund länge. Är det någon gång vi ska prova Stockholm är det nu, säger hon till NWT.

Några som givetvis har koll på Mona Brorssons kommande uppdrag i tv-rutan är hennes tidigare kollegor i landslaget. Hon kommer nu att tvingas kommentera, bedöma och kanske någon gång såga sina vänner. Man skulle kunna tro att de svenska åkarna är nervösa för vad som kan komma fram, men det verkar som att de litar på att hon inte kommer avslöja för mycket hemligheter.

LÄS MER: Förbundets nya beslut får skidskyttarna att koka

– Jag tror verkligen att hon kommer göra ett bra jobb. Med skidskytte finns det alltid saker man kan lyfta. Jag tror att Mona kommer in med lite nytt blod i kommentatorsdelen, jag tror det är bra med lite uppfräschning. Det är klart att hon kommer berätta saker som har nyhetsvärde, men utan att hänga ut oss på ett personligt plan, säger Hanna Öberg till Östersunds-Posten.

Imponerad av debuten

Sebastian Samuelsson är faktiskt imponerad över hur snabbt Brorsson acklimatiserat sig till rollen som studioexpert. Han har tagit del av hennes premiär i Expressen TV, då hon kommenterade SM i rullskidor, och tycker att hon känns lugn och trygg.

– Jag hörde lite av det hon kommenterade under rullskidskytte-SM och tyckte att hon gjorde det bra. Det ska bli spännande, vi får väl utvärdera efteråt. Jag hoppas att hon vågar ta ut svängarna, säger han.

Precis som sin storasyster så är inte Elvira Öberg allt för orolig för vad Mona Brorsson kan komma att hitta på. De har inga skelett i garderoben och tänker att Mona säkerligen kommer hålla tyst om deras civila liv och andra privata saker. Men hon kommer säkert att vara ärlig och rak ändå.

LÄS MER: Linn Gestbloms ord om haveriet på egna bröllopet

– Jag litar på Mona, hon är på andra sidan men jag tror att lojaliteten finns kvar hos oss. Hon känner oss väldigt bra, såklart på gott och ont kanske. Jag tror det är bra att hon känner oss väl. Hon kommer kunna ge tittarna insikter hur det fungerar, hur vi fungerar och tänker kring tävlingar och träningar, säger Elvira Öberg till ÖP.

Det ska bli spännande att både se och höra Mona i SVT-sändningarna i vinter. Särskilt intressant blir det att se henne ihop med omåttligt populäre Björn Ferry.

Längtar du till ”Vinterstudion”? Skriv gärna vad du tänker om skidskyttesäsongen nu.